Pomozte dovézt světlo a teplo na Ukrajinu

Pomozte dovézt světlo a teplo na Ukrajinu
Foto Olomoucký kraj

Už rok trvá rusko-ukrajinská válka. I přes to, že se o ní nemluví tak často jako na začátku, vojáci a obyvatelé Ukrajiny pořád zažívají těžké časy, zvláště teď v zimě. V zemi panuje mráz a mnoho oblastí je bez proudu nebo zažívá výrazné výpadky elektřiny i teplé vody. Lidé se nemohou zahřát, uvařit si jídlo nebo si posvítit. Proto vznikla sbírka Světlo pro Ukrajinu, při které dobrovolníci sbírají svíčky, které pošlou válce zkoušené zemi. Dárci je mohou nosit i do sídla Olomouckého kraje.

„Po odstrojení adventního věnce dáváme často nevyhořelé svíčky do šuplíku, s tím, že je využijeme někdy příště. Co kdyby to někdy příště bylo právě teď? Každá svíčka, kterou přinesete k nám na krajský úřad, může pomoci těm, kteří to opravdu potřebují,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Sesbíraný materiál poslouží dobrovolníkům na výrobu takzvaných zákopových svíček. Na zhotovení takové svíce stačí tři suroviny. Plechovka, karton a vosk. Svíčka dokáže hořet několik hodin a je schopna ohřát místnost až o čtyři stupně. Vyrobená ohřívadla pomůžou na Ukrajině obyčejným lidem v krytech i vojákům.

„Zákopové svíčky v plechovce používali vojáci za druhé světové války. Je vyzkoušené, že tento malý pomocník dokáže vytvořit velkou dávku tepla a světla. Jsem rád, že se naše hejtmanství na sbírce podílí,“ dodal hejtman Suchánek.

Svíčky mohou lidé nosit do budovy Krajského úřadu Olomouckého kraje do pátku 24. února. Nehodí se svíčky čajové, dortové, tenké nebo ty ve skle. Dobrovolníci nejlépe využijí svíce s širším objemem. Nosit můžete také pečlivě vymyté plechovky od potravin z tvrdého plechu například od hrášku, rajčat či fazolí.

Budovu sídla hejtmanství najdou dárci naproti vlakovému nádraží v Olomouci, přístupná je v úředních hodinách, které jsou zveřejněny na webu olkraj.cz. Ve vstupní hale budovy je u vchodu do jídelny připravena krabice s nápisem Světlo pro Ukrajinu.  (Zdroj olkraj.cz)

Poslat nový komentář