Silák Jaroslav Hyžďál z Prostějova drží dva světové rekordy!

Silák Jaroslav Hyžďál z Prostějova drží dva světové rekordy!
Foto Jaroslav Hýžďal
Další fotky: 
Silák Jaroslav Hyžďál z Prostějova drží dva světové rekordy!

Prostějov je známý jako město sportu a potvrzuje to i další náš výrazný sportovec Jaroslav Hyžďál, který se věnuje velmi zajímavému a náročnému sportu s názvem silový trojboj. Pro nezasvěcené se jedná o sportovní odvětví podobné vzpírání, ale s některými zásadními odlišnostmi. Silový trojboj zahrnuje tři disciplíny – tzv. základní cviky. Jedná se o dřep s činkou, tzv. mrtvý tah, v němž závodník zvedne činku ze země k pasu, a tzv. tlak na lavičce (známý také jako bench-press), při kterém „powerlifter“ leží na lavičce a činku zvedne natažením rukou nad sebe.

„Je to velmi náročný sport na technické provedení cviku,“ popisuje obtížnost své disciplíny prostějovský „powerlifter,“ jak se závodníkům v této disciplíně říká, Jaroslav Hyžďál. Při závodech má v každé části silového trojboje závodník tři pokusy. Dotažení cviku hodnotí na větších závodech, jako je třeba mistrovství republiky, trojice rozhodčích. Pokus je vždy uznán pouze, pokud ho za dostatečný ohodnotí dva ze tří rozhodčích. Na běžných pohárových závodech naopak rozhoduje jen jeden rozhodčí.

Prostějovský rodák Jaroslav Hýžďal není jen tak nějaký „powerlifter“, ale výrazná osobnost tohoto sportu. Svědčí o něm například jeho vítězství na mistrovství České a Slovenské republiky v silovém trojboji nebo vítězství na mezinárodních závodech, kterým se přezdívá „malé mistrovství Evropy.“ „Jsem také držitel dvou světových a dvou evropských rekordů v mládežnické kategorii, a to v dřepu a v celkovém výkonu. Národní rekord v disciplíně dřep se mi podařilo překonat dokonce o šedesát kilogramů, čímž jsem dřepnul nejvyšší váhu v historii ČR v kategorii dorostenci,“ může se pochlubit další osobnost prostějovského sportu, která nyní závodí v dresu trutnovského powerliftingové klubu. (red)

Poslat nový komentář