Borci ze Vzpírání Haná sbírali další úspěchy

Borci ze Vzpírání Haná sbírali další úspěchy
ilustrační foto
Další fotky: 
Borci ze Vzpírání Haná sbírali další úspěchy
Borci ze Vzpírání Haná sbírali další úspěchy

Tři poslední listopadové víkendy byly ve znamení mistrovských soutěží ve vzpírání. Oddíl Vzpírání Haná reprezentovali dospělé dva členové. Arnošt Vogel, který si odvezl stříbro za 136 kg v trhu a 168 v nadhozu, a Julie Švecová, která  brala bronz za 79 kg v trhu a 91 v nadhozu.

Další víkend klub vyslal čtyři mladší žáky, kteří zároveň bojovali ve finále první ligy. Honzovi Smékalovi, v kategorii do 35 kg, bohužel o půl bodu medaile utekla. I tak může být spokojený, protože si dal osobní rekordy v trhu i nadhozu, a družstvu přidal cenné body. Děvčata medaile získala. Katka Kaksová v kategorii do 49 kg odvážela stříbro za 32 kg v trhu a 43 v nadhozu. Nad hlavou měla i 45, ale rozhodčí jí pokus neuznali pro lehké prohnutí v lokti. I tak jí výkon ve dvojboji dal v přepočtu na Sinclaira 131 bodů, což znamená, že máme dalšího člena v SCM (středisko talentované mládeže.) Další stříbro získala Katka Vrbová v kategorii nad 81 kg (s váhou 81,5) kde měla vyrovnané soupeře a bojovalo se až do konce o první příčky. Katku to donutilo překonat strach a po trhu 40 kg následoval nadhoz rovnou s 55 kg (osobní rekord o 9kg). Bronzovou medaili si odvážela naše nejnovější posila, talentovaná Bára Duczaková. V nabité kategorii do 39 kg porazila 4 chlapce, trhem 22 kg a nadhozem 32 kg.

Nutno dodat, že mladší žáci závodí ve čtyřboji, takže vliv měl i výkon v trojskoku a hodu meidicinballem přes hlavu. Každý decimetr se počítá za půl bodu. Dvacet dm je tedy jako zvednuté jedno kilo na čince. U Báry mělo velký vliv, že hodila 8,2 metru, což byl druhý nejlepší výkon její kategorie. Katka Vrbová naopak musela trojskok a hod dohnat kily na čince, ale zvládla to dobře. Katka Kaksová a Honza měli výsledky srovnatelné se soupeři.

„V soutěži družstev jsme skončili na hodnoceném pátém místě, a odváželi tak do klubu pohár,“ uvedla trenérka Julie Švecová. O týden později, z MČR starších žáků, odjížděli borci z Hané také spokojení. Marek Trbušek si v kategorii do 49 kg dal osobák v trhu 41 kg, i závodní v nadhozu 54 kg a se všemi pokusy platnými bral zlato. Pokusy byly s rezervou, protože teprve nedávno mu z ruky sundali sádru (měl zlomený prst).

Dál závodili Honza Solovský a Roman Freml. Oba bojovali o třetí místo, v lepším případě o druhé a třetí. soupeři však byli o trochu lepší, nebo měli více štěstí, a kluci skončili na 4. a 5. místě. Oba se však vyhecovali k perfektním výkonům a odjížděli s osobáky. Roman trhl 62 kg, a nadhodil 73 kg. Od medaile ho dělily jen 2 kg. Možná to bylo v jeho možnostech, ale taktizování nedovolilo ho poslat větší váhu.

Honzovi nevyšel trh podle představ. V prvním pokusu ho činka táhla vzad a překročil závodní prkno, proto musel pokus opakovat. V třetím pokusu zase pokrčil loket. Platných bylo tedy jen 56 kg, což je ale kilo pod jeho osobákem. V nadhozu se mu dařilo více, a 70 kg znamená posun osobního rekordu rovnou o 8 kg.

Starší žáci ukázali, že mnohdy jde jen o odhodlání, a váhu na čince přestanou vnímat.

„Jako trenérka jsem s výkony svěřenců spokojená a těším se na další závody i pokroky svěřenců na tréninku,“ doplnila Julie. (red)

Poslat nový komentář