Ptačí hodinky se zúčastnilo už 23 tisíc dobrovolníků. Vede sýkora koňadra

Ptačí hodinky se zúčastnilo už 23 tisíc dobrovolníků. Vede sýkora koňadra
ilustrační foto Lukáš Racocha

Celorepublikové sčítání ptáků na krmítkách opět vzbudilo u veřejnosti velký zájem. Programu České společnosti ornitologické (ČSO) Ptačí hodinka se 7. – 9. ledna podle průběžných výsledků zúčastnilo 23 tisíc sčitatelů. Celkové číslo ještě poroste. Lidé mají čas odevzdat výsledky svého víkendového pozorování do 14. ledna na ptacihodinka.birdlife.cz. Poté je začnou ornitologové odborně vyhodnocovat. Očekávají, že finální očištěné výsledky budou mít ve druhé polovině února.

Díky velkému množství dobrovolníků, kteří se do Ptačí hodinky zapojili, získáme důležité údaje o ptácích, kteří v Česku zimují. „Aktuální počet (9. ledna v 19:00) odevzdaných sčítání je 16 740 od 23 423 účastníků. Loni ve stejnou dobu, tedy v neděli v 19:00, byl průběžný stav 12 825 sčítání od 17 710 účastníků. Ten už se nám tedy podařilo překonat,“ komentuje průběžný stav koordinátorka Ptačí hodinky Alena Jechumtál Skálová.

Loni se celkový počet účastníků vyšplhal na 27 123 lidí, kteří během 19 214 sčítacích hodinek pozorovali 538 607 ptáků.

Průběžné výsledky zde: https://ptacihodinka.birdlife.cz/…ka/

Účastníci při hodinovém pozorování zapisovali vždy nejvyšší počet současně spatřených jedinců každého druhu. I když ke sčítání nebylo nutné ani vlastnit krmítko, většina sčítání pochází právě z jejich okolí. „Podle průběžných výsledků je zatím na prvním místě pozorovaných ptáků sýkora koňadra, kterou následují vrabec polní a vrabec domácí,“ říká Jechumtál Skálová.

Ornitologové sbírají i data o tom, že v danou hodinu žádný pták na krmítko nepřilétl. „I tyto údaje jsou pro nás důležité a prosíme sčitatele o jejich zaznamenání. „Prázdná“ pozorování tvoří prozatím 1,6 % sčítání,“ sděluje Jechumtál Skálová.

Sčítání probíhalo od 7. do 9. ledna, lidé mají čas na poslání výsledků do 14. ledna. Ornitologové během víkendu také vyzývali účastníky k zaslání fotografií ze sčítání. Sešlo se jich několik stovek a ke zhlédnutí jsou na Flickru ČSO. Lidé mohou nahrávat fotografie až do konce února. (red)

Poslat nový komentář