Krmítka sledujme i mimo sčítání. Také kvůli ptačím nemocem

Krmítka sledujme i mimo sčítání. Také kvůli ptačím nemocem
ilustrační foto ber

Ptačí hodinka je sice už za námi, ale krmítko bychom měli i nadále sledovat a pečovat o něj. Denně z krmítka odstraňujeme zbytky potravy a trus a pravidelně ho čistíme. Pokud pozorujeme ptáka, který je nemocný nebo uhynulý, je potřeba přestat s přikrmováním aspoň na dva týdny, všechna krmítka vyčistit a nechat důkladně vyschnout.

Zároveň je potřeba pozorování ohlásit na birdlife.cz/…oby, kde jsou i další informace. Je nutné také informovat sousedy, kteří mají krmítka.

Aby ornitologové upozornili na problematiku ptačích chorob, vyhlásili ptákem roku 2022 zvonka zeleného. Za poslední dekádu Česká republika přišla o dvě třetiny jeho populace. Hlavní příčinou je ptačí choroba trichomonóza.

V prvním ročníku sčítání ptáků na krmítkách, v roce  2019, lidé zvonky pozorovali na 32 % krmítek. V roce 2020 jej účastníci spatřili na 29 % krmítek, kdežto loni už jen na 27 %.  Podle průběžných výsledků byl zvonek v ročníku 2022 pozorovaný prozatím na 30 % krmítek a ornitologové doufají, že se jeho počty nebudou nadále snižovat. (ber)

Poslat nový komentář