Do Zoo Olomouc se vrátil pár statných rysů

Do Zoo Olomouc se vrátil pár statných rysů
Foto ZOO Zlín

Kůrovec, Eberhard, covid. Všechny tyto činitele se podepsaly na výběhu rysů karpatských v olomoucké zoo. Návštěvníci byli dříve přivyklí pozorovat rysy z dřevěné lávky. Ta však vzala za své. Následovala série oprav a úprav, během nichž se zvířata ze svého domova přesunula do spřátelené zoo.  Už jsou ale zpět ve své domovské zahradě.

Současně výběh obývají samice Rodna, narozená v Zoo Liberec a samec Daryl, narozený v Zoo Hluboká. „Most se nad výběh sice už nevrátil, zato se vybudovala prostorná vyhlídka a obyvatelům výběhu se zvětšilo jejich území. Rysi jsou takto návštěvníkům blíž. Jediný, kdo tu ještě chybí a má se do zoo vrátit, jsou návštěvníci," uvádí ředitel zoo Radomír Habáň.

Olomoucká zoo chová rysy od roku 1965. Za dobu jejich působení v zahradě se podařilo úspěšně odchovat celkem 33 mláďat, z nichž některá byla i navrácena do volné přírody.

V minulosti se s rysy pojily i četné historky. Někdejší samec se rád uchyloval do korun stromů. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby nelibě nenesl pohled ze stromu dolů.

K sestupu dolů se přesvědčit nenechal. „Abychom se vyhnuli neblahé situaci spojené s dehydratací, protože na stromě seděl už nějaký ten den, přivolali jsme hasiče. Teprve s jejich pomocí se vrátil zpátky na zem. Tento čin ještě jednou se stejným výsledem zopakoval. Poté pochopil, že tudy cesta nevede,“ dodal Habáň. (red)

Poslat nový komentář