Sběrné dvory budou nakonec opět odebírat vysloužilé výrobky Samsungu

Sběrné dvory budou nakonec opět odebírat vysloužilé výrobky Samsungu
ilustrační foto

Sběrné dvory, které v posledních dnech přestaly odebírat od občanů vysloužilé výrobky značky Samsung, je začnou znovu vybírat. Zpětný odběr zůstane pro občany bez problémů. Na jednání na ministerstvu životního prostředí se na tom shodli zástupci všech zainteresovaných stran.

Problémy s výkupem nastaly poté, co Asekol přestal od 1. srpna sbírat ze sběrných dvorů dotyčné výrobky kvůli ukončení smlouvy. Samsung přešel od začátku letošního roku ke kolektivnímu systému REMA, který má korejské firmě zajišťovat sběr a svoz použitých elektrozařízení.

„Vzniklá situace na sběrných dvorech je pro nás neakceptovatelná,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec důvod schůzky. Zpětný odběr výrobků Samsung zůstane pro občany bez problémů, kolektivní systémy to podle resortu slíbily jak ministerstvu, tak obcím. Občané si za likvidaci a recyklaci každého elektro výrobku platí už při jeho nákupu. „Proto je nepřijatelné, aby nemohli odložit tyto výrobky na sběrných dvorech provozovaných obcemi, popřípadě dalších místech k tomu určených nebo se vůbec museli zabývat tím, o jakou značku jde a kam s ní,“ dodal ministr.

Odpovědnost za likvidaci elektrozařízení uvedeného na trh mají jeho výrobci a dovozci. Svou odpovědnost přenášejí v naprosté většině na kolektivní systémy, ve kterých se sdružují, a které za ně organizují sběr a svoz vysloužilého elektrozařízení.

„REMA je připravena z každé obce odvážet veškeré televizory a monitory značky Samsung, a to i bez uzavřených smluv. Každá obec může zavolat na bezplatnou linku Chytré recyklace 800 976 679 a REMA to bez podmínek odveze,“ řekl předseda představenstva REMA David Beneš. (Zdroj MŽP)

Komentáře

REMA se pokusila porušit zákony, a pokusila se své interní problémy a neschopnost, hodit směrem na zákazníky a občany.

Zřejmě už ji někdo dostatečně proškolil, co je její zákonná povinnost.

Doufám, až se příště zase REMA a sběrné dvory pokusí poručovat zákony České republiky, a dělat, že pro ně neecistují - dopadne to pro ně tvrději než z tomto případě.

Je jenom škoda, že to novináři a média nenapíší přímo - neodebíráním Samsungu došlo k porušení zákona, to si vůbec neměli dovolil. Lidi kolem to nemusí vůbec zajmat, jaké mají interní problémy.

Poslat nový komentář