Bronzový Pionýr Mičurinec poputuje do muzea

Bronzový Pionýr Mičurinec poputuje do muzea
ilustrační foto

Bronzová socha s názvem „Pionýr – Mičurinec“, která před rokem 1989 stávala před budovou tehdejší ZŠ J. V. Choráze, bude nejspíše svěřena do péče Muzea a galerie v Prostějově. 

Rada města Prostějova doporučuje zastupitelům schválit bezúplatný převod bronzové sochy „Pionýr – Mičurinec“ z vlastnictví Statutárního města Prostějova do vlastnictví Olomouckého kraje, do hospodaření Muzea a galerie v Prostějově, které má o sochu zájem.

„Obrátil se na nás ředitel Reálného gymnázia a základní školy města Prostějova Rostislav Halaš s žádostí o prověření vlastnictví k bronzové soše s názvem „Pionýr – Mičurinec“, která před rokem 1989 stávala před budovou tehdejší ZŠ J. V. Choráze a stávala tam údajně už od založení školy v roce 1974. Po roce 1989 byla socha stržena a neevidovaná byla uložena ve sklepě školy. Ta ovšem, dle vyjádření ředitele Halaše, sochu nijak nevyužije. Zájem o ni projevilo Muzeum a galerie v Prostějově,“ uvedl náměstek primátorky Jiří Pospíšil. Jak doplnil, podařilo se dohledat nabývací titul k této soše, povolení k trvalému užívání bronzové sochy „Pionýr – Mičurinec“ ze dne 09.02.1976, na základě kterého byla socha zaevidována do majetku Statutárního města Prostějova.

„Bronzová socha pionýra je dílem sochaře Jiřího Bradáčka, který například zhotovil návrhy pro porcelánku v Duchcově. Socha je odlita z bronzu. Odstraněna byla po sametové revoluci, a to takovým způsobem, že byl poškozen její podstavec. Jedná se o kvalitní dobovou práci známého sochaře, jehož díla jsou zastoupena v mnoha českých i zahraničních galeriích. Vzhledem k námětu sochy a jejímu poškození je cena odhadnuta na 200 tisíc korun,“ upřesnil náměstek Pospíšil. (red)

Poslat nový komentář