Vosk na Srdce pro Václava Havla odešel i z Prostějova

Vosk na Srdce pro Václava Havla odešel i z Prostějova
Milada Sokolová balí zásilku svící pro voskové srdce jako vzpomínku na Václava Havla, vpravo vizualizace sochy
Další fotky: 
Vosk na Srdce pro Václava Havla odešel i z Prostějova

Zvěčnit pietní rozžínání svící za zemřelého exprezidenta Václava Havla mají v úmyslu výtvarníci Lukáš Gavlovský a Roman Švejda. Rozhodli se zpracovat vosk nedohořelých památníčků a vytvořit z něj srdce jako trvalou vzpomínku na Václava Havla. Ve voskovém srdci budou zatavené i svíce z prostějovského náměstí.

Jen z Václavského náměstí posbírali umělci 20 pytlů svíček, další potencionální materiál se sbírá po celé republice. Výtvarník Lukáš Gavlovský chce z vosku vytvořit víc než dvoumetrovou plastiku ve tvaru srdce. Ta by měla být umístěna v Pražské křižovatce, kde se veřejnost loučila s Václavem Havlem.  

„Nyní se naskytla i další možnost vystavit objekt, a to na piazzetě Národního divadla. Připadá mi to jako velmi příhodné místo, když se jedná o celonárodní akci. Oproti dřívější představě, že si objedu i ostatní města a posbírám svíčky osobně, se všechno nakonec vyvinulo jinak. Jsme v časové tísni a tak vítám iniciativu měst, která mi voskové pozůstatky posílají,“ ocenil Lukáš Gavlovský. 

K záměru výtvarníků se připojil i Prostějov zásluhou radní a předsedkyně Okrašlovacího spolku Milady Sokolové. „Myšlenka mě zaujala a ráda jsem se k iniciativě připojila. Kromě kondolenčních archů, kam se občané podepisovali, je tohle další možnost, jak uctít památku Václava Havla. Ve voskovém srdci budou zvěčněny i vzpomínky Prostějovanů,“ objasnila své pohnutky Milada Sokolová. Pozůstatky svící zabalila a poštou odeslala na adresu Lukáše Gavlovského do Kostelce nad Černými lesy. V obrovském srdci pro Václava Havla budou navždy zataveny i vzpomínky těch prostějovských občanů, kteří vyjádřili svůj smutek nad odchodem prvního demokratického prezidenta, a zažehli plamínek na svíci u pomníku T. G. Masaryka před radnicí.     

(jap) 

Poslat nový komentář