Jak vyzrát na systém aneb pěstounská péče jinak?

Jak vyzrát na systém aneb pěstounská péče jinak?
ilustrační foto archiv PvNovinky

O pěstounské péči se toho v poslední době namluvilo až dost. Většinou kvůli finančním prostředkům, které pěstouni a jejich svěřenci pobírají od státu. Většině lidí se zdají neadekvátní, druhá strana to vidí jinak. Dnes se zblízka podíváme na jeden příběh o pěstounství. Jeho aktéři jsou z Prostějovska a dá se říci, že mají docela promyšlený systém. Jména z důvodu zákona na ochranu osobnosti nezveřejníme.

Trocha historie
Pan X. má 36 let. Valnou většinu z nich prožil ve výchovných ústavech a ve vězení. V mezidobí ovšem stihl s o nějaký měsíc mladší manželkou přivést na svět tři děti. Ani jeho žena není zrovna vzorem ctnosti a tak si nyní odpykává ve vězení trest za krádeže. Není první. O děti se v době její ho napravování ale nestará kupodivu otec. Proč? Zeptali jsme se.

Odpovědí bylo hned několik
„Jednak kvůli tomu, že si pořád sháním práci a tak nejsem moc doma. No a navíc jsou to dvě holky a kluk, s těmi si jejich teta poradí přece jen líp,“ vysvětlil napřed pan X. důvody, kvůli kterým má jeho potomky v pěstounské péči sestra jeho ženy.
Další důvod byl ale mnohem prozaičtější. Peníze. „Kdybych si je nechal já, beru jen něco přes 1800 korun přídavky. No a švagrová bere odměnu pěstouna a také příspěvky na úhradu potřeb dětí,“ dodal po chvilce váhání. Zároveň připustil, že z mnohatisícové částky dostává svůj díl: „Jo, nějaké peníze mi dává. Vždyť by je beze mne neměla vůbec.“
Spokojeny jsou tak podle všeho všechny strany. Tahle rošáda totiž není první. Děti si do pěstounské péče před několika lety vzali pro změnu prarodiče. Tehdy byl ve výkonu trestu pan X. a jeho žena, údajně z psychických důvodů, péči o děti nezvládala. (ber)

Věk nezaopatřeného dítěte v rodině
výše přídavku na dítě v Kč měsíčně
do 6 let
500
od 6 do 15 let
610
od 15 do 26 let
700

Výše odměny pěstouna činí za kalendářní měsíc:

8 000 Kč, je-li pečováno o 1 dítě,

12 000 Kč, je-li pečováno o 2 děti,

20 000 Kč,

Výše příspěvku na úhradu potřeb dítěte činí (za kalendářní měsíc):

4 500 Kč pro dítě ve věku do 6 let,

5 550 Kč pro dítě ve věku od 6 do 12 let,

6 350 Kč pro dítě ve věku od 12 do 18 let,

6 600 Kč pro dítě ve věku od 18 do 26 let. (Zdroj MPSV)

Komentáře

Víte, když dotyčný strávil většinu života v ústavu, s největší pravděpodobností nemá moc dobré rodičovské kompetence, protože sám mnoho lásky v životě taky nezažil. Jestli je jeho švagrová ochotná a schopná se o tři děti postarat, tak proč byste jí ty peníze měli závidět? Měly podle vás jít ty děti radši do ústavu a pokračovat tak v řetězu nefunkčního rodičovství? A taky by vás to, jako daňového poplatníka, stálo mnohonásobně víc. Pobyt dítěte v ústavní péči stojí stát cca 20-30 tisíc měsíčně. Krát tři děti, to máme 60-90 tisíc každý měsíc.
Pokud by snad té příbuzné někdo záviděl snadný přivýdělek, stačí se obrátit na nejbližší úřad a zažádat si také o svěření tří dětí do pěstounské péče. Pokud projdete odborným posouzením a mnohahodinovým úvodním školením a soud vám nějaké děti svěří, budete taky za vodou ;-)

Co k tomu dodat ? Krev není voda, se říká. Tedy pokud se někdo z blízkých příbuzných stará o děti, tak by měl mít nárok pouze na příspěvek na dítě a ne na pěstounskou péči. Inu jaké máme zákonodárce, tak to u nás vypadá. Oni si také nadstandardně přilepšují a za tu práci by měli spíše doplácet. A že toho využívají v hojné míře ti, co nikdy nepracovali je na bíledni.

Poslat nový komentář