Z Prostějova až do NBA? Nic není nemožné!

Z Prostějova až do NBA? Nic není nemožné!
Jamar Smith na kempu Bostonu Celtics

Nejlepší basketbalová soutěž světa, NBA, byla až donedávna pro český basketbal jen vysněným rájem. Prvním českým hráčem v nejslavnější soutěži byl v roce 1995 Jiří Zídek, který nastupoval v Charlotte Hornets, Seattle Supersonics a Denver Nuggets, po něm Jiří Welsch (Golden State Warriors, Boston Celtics) a nejnověji Jiří Veselý, který válí za Washington Wizzards. Zatím žádná další posila ze srdce Evropy za oceán sice nemíří, přesto američtí fanoušci o českém basketbale možná brzy znovu uslyší. Nakročeno do NBA má totiž Jamar Smith, ještě v minulé sezóně opora BK Prostějov.

„Je to něco neuvěřitelného. Udělám maximum, abych si zahrál NBA. I kdyby to mělo být třeba v jediném zápase v kariéře,“ uvedl pětadvacetiletý bývalý křídelník Orlů k podpisu dvoucestné smlouvy s jedním z nejslavnějších klubů historie, sedmnáctinásobného vítěze NBA, za který váleli Bill Russell, Larry Bird a dnes Paul Pierce.

Smithova cesta do NBA bude však ještě hodně trnitá, dostal totiž zatím pouze možnost poprat se o místo v kádru. Jeho měsíční plat bude činit „pouhých“ 25 tisíc dolarů měsíčně. „Pokud ale v týmu vydrží do 15. listopadu, vydělá si více než čtyři sta sedmdesát tisíc,“ vysvětlil generální manažer BK Petr Fridrich. A co se Celtics na křídelníkovi Smithovi líbí? „Umí zakládat útoky, vyvážet míč pod soupeřův koš. Ale je to také velký střelec,“ uvedl na jeho adresu asistent trenéra Tyronn Lue.

Pokud se Smith v NBA uchytí, bude prvním bývalým hráčem Prostějova, kterému se to podaří. Před ním se o něco podobného pokoušel Saun Pruitt, který se však neuchytil.

(red)

Poslat nový komentář