Na Srdéčku chystají další koňské šampiony

Na Srdéčku chystají další koňské šampiony
ilustrační foto jezdci.cz

Dvaadvacátá dostihová sezóna přinesla zkušenému trenéru Stanislavu Popelkovi z Hvozdu u Konice sice méně vítězství, ale v žádném případě to neznamenalo, že by jeho svěřenci byli neúspěšní. Za vše mluví druhé místo Strettona ve Velké pardubické a Larizanův triumf ve Velké slušovické steeplechase. A v největších italských překážkových dostizích byl k vidění už třetí sezónu Al Bustan. Ten už na Srdéčku není, majitel jej přestěhoval do své dostihové centrály.

„Větší počet vítězství nám sice loni chyběl, ale měl jsem radost z toho, že se nám podařily pěkné výsledky ve velkých dostizích. Například Lombargini byl druhý v Ceně Labe a Dangerous Gleam ve Stříbrné trofeji. Loňská sezóna tedy špatná určitě nebyla, navíc naši koně docílili i několika pěkných výsledků na zahraničních drahách,“ říká trenér.

Pro stáj Nýznerov Karla Zatloukala běhá výše zmíněný desetiletý valach Stretton. „Stretton je naše jasná jednička, pro kterou by měla být zase vrcholem Velká pardubická. Naším prvním úkolem tedy je kvalifikovat ho do ní a druhým udržet ho zdravého,“ vysvětluje Stanislav Popelka.

Za  stáj Quartis – Zámecký Vrch běhá osmiletý valach Mahony, mimo jiné druhý za Ange Guardianem v Úvodní cross country Koroka. Ve Velké pardubické se bohužel do cíle s žokejem Lovénem nedostal. „Po pádu na Taxisu bohužel na něho šlápl stájový kolega a měl proto pochroumaná žebra. Dával se půldruhého měsíce do kupy. Ale od ledna už zase pracuje. A bude opět směřovaný do Pardubic, zdejší dráha mu pasuje,“ doplňuje trenér.

Pátou sezónu bude Stanislav Popelka posílat do dostihů jedenáctiletého Dangerous Gleama. Ten sice měl loni po třech letech sezónu bez vítězství, ale stále dělal radost v Pardubicích a v Meranu. Mj. ve výborně obsazené Graded 1 Gran Corsa Siepi d´Italia byl čtvrtý a sezónu uzavřel druhým místem ve Stříbrné trofeji za Anakingem. „Loni Dangerous Gleam ukazoval, že stále patří do absolutní špičky. Škoda, že Gran Corsa Siepi di Merano nedokončil, byl v dobré formě, ale uklouzl mu zadek a Niklas Lovén se na něm neudržel. A na závěr sezóny prohrál s Anakingem, jenž je neporazitelný. Letos by tedy Dangerous znovu měl startovat v klasické steeplechase u nás a jezdit do Merana na dostihy na delších distancích,“ odkrývá plány se zástupcem stáje www.trdelnik.com - Luka trenér Popelka.

V centrále na Srdéčku trénuje Stanislav Popelka šestadvacet koní: „Nějaké konkrétní cíle si nedávám. Nejvíce si přeji, aby nám koně zůstali zdraví a také my všichni okolo nich. A aby dělali svým majitelům radost. I když samozřejmě zklamání nejsou v dostihovém sportu nic neobvyklého. Doufám ale, že radost v letošní sezóně bude převažovat. Vážím si každého vítězství, i v malém dostihu, a jsem rád, že nám majitelé zachovávají věrnost a důvěru. Celý náš kolektiv se bude snažit jim to oplatit prací a co nejlepšími výsledky na dráze.“ (ber)

 

Poslat nový komentář