Magistrát zruší zadávací řízení. Vypíše nové

Magistrát zruší zadávací řízení. Vypíše nové
ilustrační foto ber

Město Prostějov zrušilo nedávno vypsané zadávací řízení na „Ozelenění ulice Krasická, Prostějov.“ Na důvod se redakce zeptala magistrátu.

„Stanovisko: zadávací řízení bude zrušeno a vypsáno nové s tím, že v hodnotících kritériích bude obsaženo, že uchazeč musí mít v předmětu činnosti uveden výkon zahradnické činnosti a reference z minulých akcí,“ vysvětlila mluvčí radnice Anna Kajlíková.

Obyvatelé Krasické ulice v dubnu 2015 žádali pokácení japonských javorů před svými domy. Město jim tehdy nevyhovělo. Letos ale jejich přání splní a javory nahradí duby. „Dostali jsme žádost podepsanou devatenácti majiteli či obyvateli domů v Krasické ulici. Jde o stromy po levé straně na začátku ulice ve směru do Krasic,“ uvedla tehdy náměstkyně primátora Ivana Hemerková. Podle jejích slov lidé argumentovali tím, že stromy znečišťují ulici. „Odbor životního prostředí jejich stav prozkoumal. Bylo zjištěno, že jsou naprosto v pořádku, kácení tedy nepovolil,“ konstatovala Hemerková.

Následně se ale situace změnila. "Několikrát jsem jednala s majiteli přilehlých nemovitostí. Plody těchto stromů, takzvané nosy, nejenže zanášejí kanalizaci, ale mají 85% klíčivost. Zalétávají na pozemky, kde s nimi lidé vedou nekonečný boj jako s plevelem," vysvětlila na dnešní tiskové konferenci Hemerková. Javory budou podle ní nahrazeny sloupovitými duby, které už v lokalitě jsou. "Topolů se kácení v žádném případě nedotkne," upozornila náměstkyně. (ber)

Poslat nový komentář