OBRAZEM: Sýrárna Rols otevřela dveře
V sobotu patřil areál Sýrárny Rols v Kostelci na Hané návštěvníkům. Těch se sem, nejen na výrobu jedinečného sýra, přišlo podívat několik stovek. A samozřejmě ochutnat.
Světlo, dostatek místa, čistota, moderní dojírna - to jsou předpoklady pro kvalitní mléko, stejně jako kvalitní krmiva. Výstavbě sýrárny tak předcházela výstavba moderního kravína, kde i černostrakaté příslušnice holštýnské krve užívají všeho možného komfortu, od ventilátorů po škrabací válce. Chovatelům se odměňují nejen vysokou dojivostí, ale i počtem kvalitních potomků. Návštěvnici tak mohli shlédnout nejen odstávčata, ale i čerstvě narozenou jalovičku, jíž kromě mámy věnovala pozornost řada tetiček.
Neméně zajímavá byla návštěva samotné sýrárny, kde je z plného plnotučného mléka, bez odstředění a jiných úprav, vyráběn Moravský výběrový sýr. „Zachovává všechny živiny včetně vitamínů rozpustných v tucích, např. tolik žádaného vitamínu D3,“ konstatoval průvodce s tím, že zpracování mléka je rychlé, bez dlouhé přepravy, a tedy i ekologicky šetrné.
Na farmě funguje prodejna, kde si výrobky můžete zakoupit. Stojí za to, stejně jako návštěva areálu. (ber)
Poslat nový komentář