moruše

Znáte moruši? Roste i u Prostějova

Foto ber

Lahodné plody moruší jsem poprvé ochutnala před mnoha a mnoha lety. Keře rostly u jedné z chat nad plumlovskou přehradou a boj o jejich plody sváděly svorně děti s ptactvem. Chatu majitel prodal a nový keře pokácel. Moruše se tak na dlouho ztratily z mé blízkosti. Až do včerejška, kdy jsem je našla u jednoho vodního toku nedaleko Prostějova. 

V současnosti moruše nepatří mezi nejpopulárnější plody. Před stovkami let byla ale rozšířena po celé Evropě, Egypťané a Řekové ji znali již od středověku. Jednotlivé druhy se používaly v hedvábnictví, k barvení a v léčitelství. Usušené a rozemleté sloužily jako mouka, která se přidávala do těsta. Barvila se jimi vína. Známe více druhů a kultivarů. Moruše bílá (Morus alba) pochází z Asie a má bílé či narůžovělé sladké plody mdlé chuti. Jejími listy se krmí bourec morušový. Moruše červená (Morus rubra) byla svými nakyslými plody známa v Americe.