Chcete se ohřát? Vypravte se do Zbrašovských aragonitových jeskyní

Chcete se ohřát? Vypravte se do Zbrašovských aragonitových jeskyní
ilustrační foto caves.cz

Zbrašovské aragonitové jeskyně v Teplicích nad Bečvou nejsou od Prostějova zas tak daleko. Přemýšlíte-li, co s víkendem, nabízíme vám jejich návštěvu jako dobrý tip. Mimochodem, zcela určitě se tam, vzhledem k venkovním teplotám, ohřejete. Jen nedaleko nich leží známá Hranická propast a zajít můžete i na výstavu Doušek betonu.

Zbrašovské aragonitové jeskyně byly objeveny v roce 1912 bratry Josefem a Čeňkem Chromými a pro veřejnost jsou zpřístupněny od roku 1926. Jsou to naše jediné zpřístupněné jeskyně hydrotermálního typu. Teplá minerální voda v nich vytvořila útvary, které by z obyčejné vody nevznikly. Jsou nejteplejšími jeskyněmi v celé České republice s celoroční stálou teplotou 14°C.
Jeskyně jsou dnes součástí národní přírodní památky vyhlášené roku 2003 na území 7,74 hektaru. Unikátní jeskynní systém vznikl stejně jako nedaleká Hranická propast účinky uhličitých kyselek. Jeskyně jsou nejteplejšími v ČR s celoroční stálou teplotou kolem 14 stupňů.

Zbrašovské aragonitové jeskyně pořádají každý rok zajímavou výstavu. Ta letošní, nazvaná Doušek betonu, představuje sochy a další umělecká díla šesti mladých výtvarníků z Ostravska. Výstava potrvá do konce letošní návštěvnické sezony, do 31.října. (ber)

Poslat nový komentář