Dnes je Škaredá středa. Dejte si škaredé jídlo a upečte jidáše

Dnes je Škaredá středa. Dejte si škaredé jídlo a upečte jidáše
Ilustrační foto http://receptydetem.cz/

Podle tradic končí čtyřicetidenní půst, který Velikonocům předchází, Škaredou středou. V tento den si křesťané připomínají, že Jidáš udal Ježíše – tedy škaredil.

 

Ať jste sebelepší kuchař, na Škaredou středu by se mělo podávat jídlo na pohled škaredé. Nejčastěji se na menu objevovaly halušky se zelím, kroupy s fazolemi nebo trhanec.

Hospodyňky by se měly dát do pečení sladkých kynutých uzlíčků, symbolizujících Jidášovu oprátku. Poradíme, jak na ně. Příprava trvá cca 40 minut, počítat musíte ještě s dobou kynutí.

Na 1 plech potřebujete 500 g polohrubé mouky, kvásek z 1/2 kostičky droždí (21 g) a 200 ml mléka, 60 g másla, rozpuštěného, 50 g krupicového cukru, špetku soli, žloutek na potření, rozinky nebo nové koření na ozdobu případně med k namáčení nebo polévání.

Z uvedených surovin vypracujte hladké a nelepivé těsto a nechte vykynout. Poté z něj tvarujte asi 20 cm dlouhé válečky a z nich splétejte různé tvary – postavičky, zvířátka apod. Kuličky koření či rozinky použijte k naznačení očí a úst. Dobrou chuť! (ber)

Poslat nový komentář