Prostějovské traktorky slaví úspěch v Ghaně

Prostějovské traktorky slaví úspěch v Ghaně
Foto Knights
Další fotky: 
Prostějovské traktorky slaví úspěch v Ghaně
Prostějovské traktorky slaví úspěch v Ghaně

Prostějovská firma Šálek s.r.o. navázala před léty na výrobu bývalého Agrostroje. A navázala úspěšně. Její malotraktory využívají zákazníci nejen z Česka. Už šest  let je vyváží i do Ghany.

Obchodní společnost, která dlouhodobě do Afriky vyváží české zemědělské stroje, prodala v Ghaně první desítky traktorů od prostějovského výrobce Šálek před šesti lety. „Tamní rolníci je překvapivě začali používat na rýžových polích. Jsou totiž lehčí než běžné traktory a oni zjistili, že se na bahnitém poli neboří,“ vysvětlil ředitel Knights Karl Laryea. 

Český stroj si v lednu 2016 vyzkoušel i ghanský prezident a označil ho za jeden z prostředků, který má zemi pomoci dosáhnout soběstačnosti v pěstování rýže.

Prostějovské traktory jsou speciálně upravené pro africké podmínky a na pohyb po rýžových polích, změn je ve srovnání s běžnými stroji kolem dvaceti. Například kvůli ježdění v bahně mají širší pneumatiky a výfuk vyvedený nad střechu, dvojitý filtr zase chrání motor před vysokou prašností na cestách a vzhledem k horku se do nich montuje větší chladič.

Traktory ale nejsou první technikou, kterou firma vyrobila pro afrického klienta. „Vyrobila se sekačka na rýži, s tím souvisela mlátička na rýži, ale protože my tady rýži nepěstujeme, zkoušeli jsme to původně na slámě a potom se výrobek poslal do Afriky. Letěli jsme tam a dělali jsme zkoušky přímo v Africe,“ uvedl ředitel Pavel Šálek.   

Podle Laryea bude spolupráce pokračovat i nadále. (ber)

Komentáře

Přál bych si, aby ta firma byla časem tak úspěšná a velká jako byl Agrostroj.

Poslat nový komentář