Nové ulice v Prostějově dostanou své jméno

ilustrační foto
ilustrační foto

V souvislosti s novou výstavbou v místních částech Krasice a Čechovice vyvstala nutnost přidělit stavebníkům pevnou adresu a tudíž pojmenovat nově vznikající ulice. Na návrh místopisné komise odsouhlasila rada čtyři nové názvy: Trnková, Brodecká, Kelčická a Kravákova. 

Konečnou podobu názvosloví nově vzniklých ulic v Prostějově musí ještě odsouhlasit zastupitelé. Zatímco ulice Kelčická, Brodecká a Trnková mají zeměpisný nebo věcný charakter, ulice Kravákova je pojmenovaná po významné osobnosti vojenské historie. František Kravák – rodák z Mostkovic – byl československým legionářem a jako odbojář byl za 2. světové války popraven nacisty. In memoriam mu bylo uděleno vysoké státní vyznamenání za zásluhy o osvobození vlasti.

“V dohledné době se budeme mimochodem zabývat i jednou věcí, kterou jsme měli udělat už dávno. Navrhneme, aby prostějovská botanická zahrada nesla jméno významné osobnosti v oblasti ochrany přírody – Petra Albrechta. Před svou tragickou smrtí byl členem zastupitelstva, proto se domnívám, že právě u zastupitelů bude mít náš návrh stoprocentní podporu,” předeslal primátor Miroslav Pišťák. V botanické zahradě připomíná Petra Albrechta malý pomníček.     

(jap)

Poslat nový komentář