Úřad práce začíná opět intenzívněji využívat poukázky

Úřad práce začíná opět intenzívněji využívat poukázky
ilustrační foto

 

Úřad práce ČR (ÚP ČR) začne od září 2014 opět intenzivněji využívat pro výplatu dávek pomoci v hmotné nouzi poukázky. Jejich prostřednictvím bude klientům vyplácet část příspěvku na živobytí a část dávek mimořádné okamžité pomoci. Toto opatření má napomoci tam, kde by dávka mohla být nebo je používána k jinému účelu, než bude či už byla poskytnuta.

Úřad práce ČR uzavřel nové smlouvy s dodavateli poukázek, aby zajistil klientům co nejširší možnosti jejich uplatnění. Opatření se týká pouze dvou nepojistných sociálních dávek ze systému pomoci v hmotné nouzi, a to příspěvku na živobytí a mimořádné okamžité pomoci.  „V prvním případě může Úřad práce ČR vyplatit ve formě poukázek opravňujících k nákupu zboží ve stanovené hodnotě maximálně 65 % přiznané dávky. Forma výplaty mimořádné okamžité pomoci pak může mít podobu peněžní nebo věcnou, případně kombinovanou. Záleží na typu dávky a dané situaci,“ uvedla mluvčí ÚP Kateřina Beránková.

Poukázky slouží k odběru potravin, základních hygienických prostředků, dětského a lékárenského zboží, školních potřeb a oděvů. Tedy zboží, které zajistí osobě v hmotné nouzi základní životní podmínky. Poukázky není možné použít na nákup alkoholu a tabákových výrobků.Kromě výplaty části dávky věcnou formou, je alternativní možností dle zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, rovněž využití institutu zvláštního příjemce. Tedy situace, kdy s poskytnutou dávkou hospodaří ve prospěch oprávněného např. sociální pracovník. (red)

Poslat nový komentář