Nezaměstnaných v Olomouckém kraji opět přibylo

Nezaměstnaných v Olomouckém kraji opět přibylo
ilustrační foto internet

 

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji neustále roste. V evidenci Úřadu práce ČR bylo v listopadu už 40 228 nezaměstnaných, z toho 20 094 žen.

V Prostějově bylo k 30. 11. evidováno 6 014 nezaměstnaných, od října jich přibylo 59. Volných míst úřad nabízel 376. Už nyní ale úředníci vědí, že nezaměstnaných ještě přibude. „Propouštět budou stavební firmy. Zatím počasí ještě práce na stavbách nezastavilo,“ sdělil PvNovinkám analytik Jaroslav Mikšaník. Jeho slova potvrzuje i jeden z prostějovských podnikatelů, který si nepřál být jmenován. „Dělám to každý rok, přes zimu pro mě dělají jen podlaháři, obkladači a instalatéři. Zedníci nastoupí zase až na jaře,“ dodal.

Nabídky práce jsou mizivé

Zatímco muži většinou uplatnění najdou, se ženami je to na Prostějovsku víc než špatné. „Všechny nemůžeme pracovat jako prodavačky. A kdo by šel v dnešní době dělat na živnosťák pojišťováka, makléře nebo finančního poradce. Jedině sebevrah,“ řekla PvNovinkám osmačtyřicetiletá paní Jana. Původním povoláním švadlena je v evidenci už dva roky. „Mám zdravotní omezení, takže mě nevzali ani na brigádu na poštu,“ posteskla si.

Kraj rozjel projekt pomoci

Každý čtvrtý nezaměstnaný v Olomouckém kraji je vyučený. Pro tuto skupinu je určen projekt Šance pro vyučené, který jim má pomoci při hledání zaměstnání. Zahrnuje poradenství a rekvalifikace. Zaměstnavatelé, kteří pro účastníky projektu vytvoří pracovní místo, pak mohou získat sedmnáct tisíc korun měsíčně na mzdové výdaje. Více informací poskytnou pracoviště ÚP ČR. (ber)

Poslat nový komentář