Nezaměstnanost v květnu klesla na 6,4 %, přibývají volná místa

Nezaměstnanost v květnu klesla na 6,4 %, přibývají volná místa
ilustrační foto

 

Nezaměstnanost se v květnu snížila na 6,4 procenta z dubnových 6,7 procenta. Bez práce bylo 465.689 lidí, což je nejméně od června 2009. Volných míst je 92.701, to je naopak nejvíce od prosince 2008, uvedl Úřad práce ČR (ÚP ČR). Loni v květnu byla míra nezaměstnanosti 7,5 procenta a volných pracovních míst bylo téměř o polovinu méně než nyní.

"Situaci na pracovním trhu ovlivňuje především rostoucí ekonomika a také doznívající nástup sezónních prací ve stavebnictví a zemědělství, dále pak ve službách, lesnictví, těžbě, potravinářství, lázeňství či turistickém ruchu," uvedla Kateřina Sadílková, která je pověřena řízením Úřadu práce ČR. Zaměstnavatelé budou podle ÚP nabírat lidi i v příštích měsících, nezaměstnanost by tak měla dále klesat.

V květnu byl největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, kováře a nástrojáře, kamnáře, montážní dělníky, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy či obsluhu pojízdných zařízení. Tradičně velká poptávka je také po technických profesích.

Nezaměstnanost v květnu klesla ve všech 77 regionech, nejnižší míra nezaměstnanosti v rámci okresů zůstala v Praze-východ, kde činila 2,9 procenta. V Olomouckém kraji je evidováno 31.852 nezaměstnaných, což je 7,2%. (Zdroj ÚP ČR)

Poslat nový komentář