Prostějovsko má čtyřprocentní nezaměstnanost. Jde o nejnižší míru v zemi

Prostějovsko má čtyřprocentní nezaměstnanost. Jde o nejnižší míru v zemi
ilustrační foto logo úřad práce

Podíl nezaměstnaných vyšší než republikový průměr k 31. lednu 2017 vykázaly čtyři okresy, nejvyšší byl v okrese Jeseník (9,4 %). Přesto, že se nezaměstnanost v lednu zvedla, v okrese Prostějov je stále její podíl nejnižší (4,0 %) a okres jako jediný vykazuje nezaměstnanost nižší než v ČR. O jedno volné místo se zde ucházejí, podle tabulek úřadu práce, necelí tři lidé.

Jak situaci hodnotí primátorka Prostějova Alena Rašková? Podle jejích slov za nízkou nezaměstnaností v našem regionu hledejme péči a aktivity vedení města v průmyslové zóně.

„Na rozdíl od mnoha měst jsme začali, prakticky hned po revoluci, budovat průmyslovou zónu, která byla pro investory natolik zajímavá, že ji téměř celou obsadili. Dnes je tedy téměř plná a o zbytek místa projevuje zájem několik firem. Tím roste i nabídka dalších pracovních míst,“ nastínila primátorka Rašková a doplnila, že práci zde mohou najít jak strojaři, tak například švadleny, řidiči či pracovníci ve stavebnictví. V současnosti firmy v průmyslové zóně stále poptávají zaměstnance, jedna se bude navíc rozrůstat a nabídne práci dalším šesti stovkám lidí.

„Jsme opravdu moc potěšení tím, že naše práce lidem pomáhá a věříme, že se podaří dále rozšiřovat průmyslové zóny v Prostějově a dát lidem ještě víc pracovních příležitostí než doposud,“ uzavřela Rašková. (red)

 

Komentáře

Bylo by fér k tomu uvést, že mzdy na Prostějovsku patří k nejnižším v České republice. Dále by jistě stála za zmínku čísla ukazující množství vyplácených sociálních dávek a procentuální údaj o tom, kolik z uvedených pracujících pobírá ještě další příspěvky od státu. Tímto bychom se dostali k tomu, kolik lidí si vystačí pouze se svým příjmem - mzdou za práci a je tedy efektivně zaměstnaných, tzn. vydělá tolik, aby pokryl veškeré náklady.

Poslat nový komentář