Županič nebo Sekaninová? Kdo bude senátorem za Prostějovsko?

Županič nebo Sekaninová? Kdo bude senátorem za Prostějovsko?
ilustrační foto

Soubojem pěti kandidátů budou letošní senátní volby na Prostějovsku. Právě včera uplynula zákonná lhůta pro registraci kandidátů. Skládat účty ve volbách bude stávající senátorka za ČSSD Božena Sekaninová, která bude svůj mandát obhajovat. Nejsilnějším soupeřem jí podle všeho bude herec a bývalý ředitel divadla Ladislav Županič, který kandiduje s podporou občanských demokratů.

Celoživotní nestraník Županič již zahájil svou senátní kampaň. V Prostějově a okolí tak můžete narazit na několik netradičních billboardů. Jedny upozorňují na Županičovu kandidaturu, z dalších pak Županič přeje kolemjdoucím hezké léto. „Nechtěli jsme lidi v létě obtěžovat politikou. Navíc asi jako každý úplně nesnáším politické billboardy, ze kterých se na Vás dívají naškrobení pánové v kravatách. Proto jsme zvolili tento odlehčený styl kampaně,“ vysvětlil Prostějovským novinkám Ladislav Županič.

Své kandidáty postaví i KSČM, TOP09 a KDU-ČSL. V dresu lidovců se ve volbách představí jediný přespolní kandidát letošních voleb. Je jím náměstek hejtmana Pavel Horák. Žije ovšem v Grygově, obci ležící mimo území prostějovského volebního obvodu. Barvy KSČM bude hájit prostějovský zastupitel Jaroslav Šlambor, který se před dvěma lety pokoušel dostat na kandidátce komunistů i do Poslanecké sněmovny. A pole kandidátů uzavírá další prostějovský zastupitel, tentokrát však zvolený za TOP09, Aleš Nevrla.

První kolo senátních voleb se uskuteční v pátek 12. a v sobotu 13. října. Celkem se bude volit 27 senátorů, tedy třetina Senátu. Na každý volební obvod připadá jeden senátor volený na 6 let. Prostějovský volební obvod zahrnuje celý okres Prostějov, Kojetínsko a Tovačovsko z okresu Přerov.

(red)

Poslat nový komentář