Pavel Makový: Svých názorů, přesvědčení a daných slibů se nevzdám!

Pavel Makový: Svých názorů, přesvědčení a daných slibů se nevzdám!
Foto kandidát Makový

Nezastavitelný čas nám opět přináší volby, tedy možnost zvolit si své zástupce pro rozhodování o věcech veřejných. V našem kraji se tentokrát k volbám komunálním připojí také volba senátora za obvod číslo 62 – Prostějov. Pavel Makový nám zaslal své vyjádření, které vydáváme v plném znění.

Po důkladném zvážení všech „pro a proti“ a realistickém zhodnocení svých možností a schopností jsem do tohoto demokratického souboje vstoupil i já. Rozhodnutí to nebylo jednoduché, ale věřím, že správné. Znám tento kraj, znám lidi, kteří zde žijí. Vím, s jakými problémy se potýkají, jaká mají přání, z čeho se radují... Setkávám se s lidmi ve složité životní situaci, ale vidím také ty, kteří slaví svoje úspěchy, sledují pokroky svých dětí a radují se z maličkostí. Vidím svoje sousedy, přátele i docela neznámé lidi, jak pečují o náš společný kraj. Vidím také, že každý z nich potřebuje pro svoje snažení oporu a pochopení - někoho, kdo bude jejich zájmům rozumět a dokáže na celostátní úrovni prosadit takové podmínky, jež umožní realizaci dobrých nápadů a další zlepšování životních podmínek nejen pro ně samé, ale i pro jejich děti. Jako člověk, bezvýhradně spojený s naším krajem, jako člověk, který zde nejen bydlí, ale skutečně žije, jako člověk, jehož kořeny jsou pevně zapuštěny do zdejší krajiny, nabízím Prostějovsku a všem lidem, kteří zde žijí, svoje služby, čas a veškeré vynaložitelné úsilí k dalšímu rozvoji tohoto krásného koutu naší země.

Právem se ptáte, jaké názory a postoje budu v případě svého zvolení v Senátu prosazovat. Jako patriot a zastánce myšlenky sloučení současných čtrnácti krajů do zemí Čechy, Morava, Slezsko a metropolitní země Prahy budu usilovat o prosazování tohoto možného schématu, opírajícího se o historicky prověřené zkušenosti okolních vyspělých zemí, kde jednotlivá území disponují rozsáhlými samosprávnými kompetencemi. Jde ale samozřejmě o běh na velmi dlouhou trať, která je lemována mnoha drobnějšími běžnými úkoly. Zde jsem přesvědčen, že je třeba nejen pracovat na tvorbě dalších a dalších zákonů, které regulují chod státu. Základním kamenem ve společnosti, vyrůstající z křesťanských tradic, musí být její ochrana, a využití jako pevných základů ke stavbě jakýchkoliv dalších pravidel. Přeji si přispět k návratu slušnosti a odpovědnosti za své vlastní činy – nejen před zákonem, ale hlavně před sebou samým. K návratu doby, kdy byly dodržovány i smlouvy, stvrzené pouhým podáním ruky.

Cítím, že předchozí slova mohou vyznít jako nerealizovatelné plány. Já ale věřím v opak. Senát i každý jeho člen může svými kroky a jednáním ovlivnit chod státu více, než se zdá. Členové Senátu mohou iniciovat jednání, korigovat zákony, podílejí se zákonodárném procesu. Zasadím se o to, aby se Senát opíral také o názory a zkušenosti představitelů významných vysokých škol, hospodářských a průmyslových komor, Akademie věd České republiky, kulturních institucí, nebo řemeslných cechů - tedy osobností vynikajících vzděláním, vědomostmi a zkušenostmi. Pokud se podaří prosazovat smysluplné zákony a změnit ty, které společnost zbytečně zatěžují, budeme se všichni cítit lépe a svobodněji ve svém životě i podnikání - a spokojení lidé tvoří spokojenou společnost.

Slibuji, že se po dobu svého působení v Senátu Parlamentu České republiky svých názorů, přesvědčení a daných slibů nevzdám a budu je plnit tak, aby náš stát směřoval v duchu odkazu našich předků do budoucnosti, v níž se budou naše děti cítit spokojeně a bezpečně.

Pavel Makový 

Poslat nový komentář