Vzpěračským nadějím z Hané se daří, libuje si trenérka Švecová

Vzpěračským nadějím z Hané se daří, libuje si trenérka Švecová
Foto Julie Švecová

V sobotu 2. dubna se v Havířově konalo první kolo ligy žáků ve vzpírání. Liga žáků je rozdělena na tři skupiny – A v Čechách, B severní Morava a C jižní Morava. Zúčastnili se jí i členové spolku Vzpírání Haná.

„V naší B skupině závodilo tolik žáků, že soutěž trvala téměř 12 hodin, což je ve vzpírání poměrně neobvyklé. Ještě nedávno si na valné hromadě vzpírání vedení svazu stěžovalo na úbytek dětí a mládeže ze sportu. Zdá se však, že chuť dětí sportovat tu stále byla, jen by možnosti byly omezené,“ říká trenérka Julie Švecová. 

„V soutěži jsme měli celkem 11 dětí. Dvě závodily (hostovaly) za družstvo Kopřivnice, ostatní za Vzpírání Haná z Náměšti na Hané. Téměř všechny děti si daly osobní rekordy. Pro některé to byly první závody vůbec, a vedli si velmi dobře.

V mladších žácích (10-12 let) jsme skončili na druhém místě, a celkově v ČR jsme byli čtvrtí ze dvaceti družstev,“ konstatuje trenérka. 

Ve starších žácích (13-15 let) byli také druzí, ale v celkovém pořadí až osmí, ze 17 družstev. Do šestého místa však chyběly pouhé dva body, takže i zde mají vzpěrači Vzpírání Haná velkou šanci na finálové boje o medaile. 

Liga žáků je tříkolová. Poté prvních 6 družstev postupuje do finále, kde se bojuje znovu od nuly. U dětí není ničím zvláštním, když se do konce roku zlepší i na dvojnásobek výkonu, se kterým začínají závodit. Nechme se tedy překvapit, která družstva si nakonec v listopadu odnesou medaile.

„Již v tomto kole jsme v mladších žácích měli hned dva z TOP 12, na osmém místě Kateřinu Kaksovou z Bílska a na 12. místě Jana Smékala z Kostelce na Hané. Oba mají velmi dobré vyhlídky na případnou mládežnickou reprezentaci v budoucnosti.

Ze starších žáků má velmi blízko k zařazení do SCM (centrum talentované mládeže a budoucí reprezentace) Marek Trbušek z Haček,“ doplňuje Švecová s tím, že druhé kolo proběhne 11.6. v Horní Suché. (JŠ)

Poslat nový komentář