Ve městě vznikne nový spolek, Zdravé děti Prostějov!

Ve městě vznikne nový spolek, Zdravé děti Prostějov!
ilustrační foto internet

 

Zařízení pro nejmenší obyvatele města a jejich rodiče není v Prostějově mnoho. Před nedávnem se proto dala dohromady skupina maminek. Chtějí založit neziskový spolek, který by se zabýval zajímavými tématy, které se týkají právě této kategorie. Jednou z duší nápadu je Jitka Nadymáčková.

Můžete představit vaši komunitu?

Jsme skupina téměř třiceti maminek s malými dětmi ve věkovém rozpětí od 0 po 6 roků. Našim společným poznávacím znamením je touha dopřát našim dětem zdravé a harmonické dětství. Jsme nadšenými diskutérkami na témata zdravá výživa kojenců a batolat, podpora rozvoje a kreativity, podchycení přirozené zvídavosti a přirozených potřeb dětí. Konkrétními tématy jsou zdravé vaření pro děti, vztahové či kontaktní rodičovství, respekt k přírodě a jejím zákonitostem, emoční inteligence dětí, výchova po vzoru Waldorf či Montessori. Předáváme si řadu cenných zkušeností zejména ve vztahu ke zdraví, jsou mezi námi maminky, které dětem vaří trochu jinak, buď že musí anebo přímo chtějí, hledající zdravé alternativy bez chemie a zbytečných zátěží. Když jsme zjistily, kolik různé inspirace se mezi námi skrývá, rozhodly jsme se vystoupit veřejně a utvořit registrovaný spolek, kterému jsme prozatím daly pracovní název ZDRAVÉ DĚTI PROSTĚJOV.

Na jaké bázi by měl pracovat?

Přály bychom si vybudovat platformu, v rámci které se budou rodiče setkávat a povídat si na uvedená témata, získávat informace od odborníků, které budeme postupně zvát, připravovat zdravá jídla, učit se například šátkovat, cvičit nebo i tančit s dětmi, udělat si společný výlet do přírody, kde se děti mohou vyběhat, zařádit si a zjistit, jak to v přírodě funguje. Učit se už od mala úctě k přírodě, okolí i sobě navzájem. Je mnoho nápadů, které můžeme předat prostřednictvím nás či pozvaných odborníků zájemcům z řad rodičů s cílem podpory zdravého růstu a harmonického vývoje jejich dětí. Na naše akce ať už besedy, přednášky, promítání anebo víkendové pobyty venku mohou přijít všichni zájemci, kteří by se rádi dozvěděli a zažili se svými dětmi něco navíc a jinak. U každé akce budou děti buď přímo zapojeny, anebo pohlídány, aby rodiče mohli v klidu vstřebávat informace a diskutovat.

Kdy plánujete, že by spolek mohl začít fungovat?

Činnost našeho spolku chceme zahájit v lednu příštího roku nabídkou příležitostných, zato však atraktivních akcí (1x za měsíc až dva), které se budou konat v Kulturním klubu DUHA, pod záštitou Zdravého města Prostějov. Veřejnost se vždy s předstihem dozví, jaké téma se chystá, s kým a jakou formou. Na léto chystáme mini tábor na téma lesní školička pro prťata aneb zkusme to jinak. Přály bychom si, aby naše nabídka stmelovala rodiny, podpořila život celé komunity rodičů s dětmi a umožnila vzájemné sdílení specifických témat, týkajících se podpory zdraví od narození. Vycházíme z toho, že jde o zcela klíčové období pro založení zdravých návyků pro celý život.

Přivítaly byste nějakou pomoc, ať materiální či v podobě spolupráce s jinými sdruženími či jednotlivci?

Uvítáme jakoukoli pomoc a spolupráci. Může být formou sdílení zkušeností, dobrovolnické pomoci, ale ze všeho nejvíce se těšíme na vaše náměty s cílem akce ještě lépe přizpůsobit rodičům ale i prarodičům a jejich ratolestem z Prostějova a celého okolí. Zajímavosti a tipy na naše akce se budete postupně dozvídat jak na sociálních sítích, tak na našich chystaných webových stránkách a dalších propagačních materiálech. Těšíme se, že tím stmelíme celé rodiny, protože vše prožijeme vždy společně. Sledujte nás, ptejte se nás už dnes na e-mailu Zdravedetipv@seznam.cz. Poprvé se s námi můžete setkat v rámci akce Restaurant Day 15. listopadu, kde na našem stánku představíme ukázky zdravého jídla. Těšíme se na Vás i Vaše děti. (red)

Komentáře

super.. těším se na to, až se to rozjede... držme palečky odvážným maminkám zakladatelkám... 

Poslat nový komentář