Projekt Zdravého města vzbudil emoce

Projekt Zdravého města vzbudil emoce
ilustrační foto

 

Město Prostějov je členem Národní sítě Zdravých měst od roku 2000. Po několik let se umisťovalo v kategorii B, v loňském roce kleslo do kategorie C. Důvodem bylo podle náměstkyně primátora Aleny Raškové neadekvátní hodnocení příslušné komise. Někteří členové zastupitelstva vzápětí navrhli vystoupit ze sítě Zdravých měst.

„Projekt se rozvíjí velmi úspěšně, máme každý rok celou řadu aktivit, na kterých spolupracujeme s řadou subjektů. Když přišlo k posuzování, hodnotící komise mimo jiné uvedla jako závadu to, že někteří naši partneři hovořili déle než určených pět minut. Pokládám to za krajně neférové,“ konstatovala Alena Rašková, podle které komise uvedla, že Prostějov posuzovala podle kritérií měst, spadajících do kategorie A. „V té je jediné město, Chrudim. Už jen prosté porovnání mluví za vše. Se životem v Prostějově vyslovilo spokojenost 85% obyvatel, v Chrudimi je to 20%,“ dodala Rašková.

Náměstek primátora Jiří Pospíšil vzápětí navrhl vystoupit z projektu Zdravých měst. „Podle mého soudu je to pouze zbytečná administrativní práce, kterou nepotřebujeme. V aktivitách můžeme pokračovat i nadále,“ konstatoval. K jeho návrhu se připojil i zastupitel Tomáš Blumenstein. Primátor Miroslav Pišťák i Alena Rašková ale návrh odmítli. „Víme, že to děláme dobře a budeme v tomto trendu pokračovat i nadále, přes zařazení do nižší kategorie,“ dodala náměstkyně. (ber)

Poslat nový komentář