Pozor na střety se zvěří

Pozor na střety se zvěří
Foto PČR

 

Zajíc, srna, divoké prase, ale i jelen či medvěd. Nehoda se zvěří může být pro řidiče velké drama, při kterém jde o život. Právě v říjnu a listopadu je počet srážek se zvěří nejvyšší. Dokládají to i statistiky pojišťovny Allianz.

 

Počty střetů se zvěří každoročně stoupají. Zatímco v roce 2011 jich klienti Allianz pojišťovny nahlásili 194, v loňském roce to bylo již 476 a v letošním roce se jich do konce září zapsalo již více než 450. A to řidiče nejčetnější měsíce na srážky se zvěří teprve čekají, nejvíce se bourá v říjnu a listopadu. "Jen za loňský rok způsobila zvířata škody klientům za téměř 15 milionů korun, letos již víc než 13,5 milionu korun," uvedl mluvčí pojišťovny Milan Bálek.

Allianz registruje několik případů, kdy srnci či jeleni vážně zranili cestující na předních sedadlech, kterým způsobili i těžké trauma. "Jednomu z klientů prorazil srnec po srážce čelní sklo a propadl do auta řidiči na klín. Zraněné zvíře kopalo a zraňovalo připoutaného řidiče do chvíle, než mu zlomil vaz," popsal příběh Bálek. Druhý klient zase na Slovensku srazil medvěda. "Z auta se kouřilo od rozbitého chladiče, medvěd ležel bez hnutí opodál v příkopu. Řidič opatrně vylezl obhlédnout situaci na autě a na medvěda zapomněl. Ten se ale po chvíli zvedl a tak řidič vběhl zpět do auta, kde se zamknul. Zvíře naštěstí zamířilo zpět do lesa," dodal mluvčí.

Pro podobné případy ale nemusíme daleko. Před několika dny šetřili policisté na Olomoucku dopravní nehodu, při níž přímo před osobní vůz skočilo divoké prase. "Pro řidiče máme jedinou radu, jezdit v úsecích, kde je předpoklad výskytu zvěře, opatrně," konstatovala policejní mluvčí Irena Urbánková. (ber)

 

Poslat nový komentář