Bourání „parlamentu“ v Šárce. Jaká je pravda?

Bourání „parlamentu“ v Šárce. Jaká je pravda?
Foto ber

Na redakci PvNovinek se obrátilo několik rodin, obývajících městský dům č. 9 a 11 v Šárce. Obávají se, že přijdou o střechu nad hlavou kvůli spodní vodě. Redakce požádala o vyjádření náměstky primátora Prostějova Jiřího Rozehnala a Alenu Raškovou.

Rozměrný pavlačový dům s malometrážními sociálními byty byl postaven v letech 1936-1937 podle návrhu městského stavitele architekta Miroslava Putny.  Dnes domu nikdo neřekne jinak než Parlament.  Na devět desítek bytů obývají dvě skupiny lidí. Jedni vítají laciné bydlení, byť s minimem komfortu, druzí investovali do oprav a v klidné lokalitě jsou spokojeni.

„Byla zde nějaká komise, která říkala, že barák stojí na spodní vodě a rekonstrukce se nevyplatí. Takže ho zbourají,“ sdělila PvNovinkám jedna z nájemnic.

Oba náměstci shodně potvrdili, že nic takového budovu nečeká. „Žádná komise neexistuje a neexistovala, o asanaci objektu jsme nikdy nejednali, naopak již několik let plánujeme jeho rekonstrukci. Bohužel doba covidová ji opět odsunula,“ uvedl náměstek Rozehnal.

Náměstkyně Rašková jeho slova potvrdila s tím, že projekty na rekonstrukci, která by zdejší sociální bydlení pozvedla, nikdo nezrušil. „Jde jednoznačně o nepodloženou fámu. Nájemníky mohu uklidnit, nic takového jako bourání se dít nebude. Pro nás rekonstrukce Šárky bude navíc znamenat, že jim budeme jako město muset zajistit náhradní ubytování, což není otázka dnů.“   

Podle jednatele Domovní správy Prostějov Vladimíra Průši je v domě Šárka číslo 9 celkem 45 bytů a v domě Šárka 11 dohromady 43 bytů.  Náklady na opravu objektu jsou odhadnuty na 217 milionů korun.  Bude na ně možno využít dotací, které budou vypsány v letech 2023 až 2027. (ber)

Komentáře

Ať to zbouraji a postaví park. Všem to prospěje.

Poslat nový komentář