Policisté se opět zaměřili na cyklisty

Policisté se opět zaměřili na cyklisty
Foto Magistrát města Prostějova
Další fotky: 
Policisté se opět zaměřili na cyklisty

Ve středu se v dopoledních hodinách v rámci preventivní akce strážníci společně s policisty zaměřili na cyklisty. Strážci zákona upozorňovali cyklisty zejména na jejich bezpečnost v dopravě, na správnou výbavu jízdního kola, používání reflexních prvků a na dodržování dopravních předpisů. Zároveň také připomínali důležitost používání ochranné přilby při jízdě nejen na kole, ale také na koloběžce. Přestože zákon ukládá tuto povinnost pouze osobám mladším 18 let, apelovali policisté i na starší ročníky, aby dbali na své zdraví a ochrannou přilbu používali také.

V průběhu preventivní akce bylo zkontrolováno 26 cyklistů, a to na cyklostezce před místním nádražím v ulici Sladkovského. Převážné většině zkontrolovaných cyklistů chyběla některá z předepsaných odrazek. Těm, kterým odrazky na kole chyběly, byly nalepeny reflexní samolepky, které odrazky plně nahradí. Při kontrole byl zjištěn jeden dvanáctiletý cyklista bez přilby. V tomto případě musel mladík z kola sesednout a dál ho pouze tlačit. Policisté mu vysvětlili, že se jedná o předepsaný bezpečnostní prvek, který chrání především jeho život a zdraví a dle zákona má do 18 let povinnost mít přilbu při jízdě řádně připevněnou na hlavě. Dále byli zjištěni dva cyklisté, převážející na jízdním kole rozměrné předměty. Na nebezpečnost svého počínání byli upozorněni.

„Jelikož šlo hlavně o preventivní akci, řešili tentokrát policisté všechny zjištěné nedostatky domluvou,“ doplnila komisařka Terez Greplová s tím, že vzorní cyklisté získali od policistů dárek v podobě reflexního doplňku na oděv. (red)

Poslat nový komentář