Balet Kytice zahájí nový rok 2022 v Městském divadle v Prostějově

Balet Kytice zahájí nový rok 2022 v Městském divadle v Prostějově
ilustrační foto

Je mnoho důvodů proč chodit do divadla – na rozdíl od kina máte v divadle po představení šanci potkat, či dokonce sbalit hlavní herečku, protože tam opravdu je. Nebo můžete potkat životního partnera, předvést nové šaty či si rozšířit obzory. Důvodů je přehršle, a tak Městské divadlo v Prostějově připravilo novou sezónu leden – červen 2022. Je úspornější, protože minulé sezóny stále nejsou zcela odehrány, ale skvostná.

Než se však do ní divák bude moci ponořit, čeká ho dlouho očekávaná událost ze sezóny 2019/2020 – baletní představení Kytice. Legendární Pražský komorní balet s tanečním divadlem KYTICE choreografa a režiséra Petra Zusky na původní hudbu Ondřeje Brouska vystoupí v úterý 11. ledna.

Erbenova sbírka veršovaných balad Kytice patří k pokladům české poezie a literatury. V divadelních a tanečních zpracováních Kytice se autoři obvykle zaměřují na jednotlivé Erbenovy balady. Petr Zuska šel jinou cestou – v předloze hledal poselství napříč básněmi. Ústřední téma našel v linii hřích, trest a vykoupení, vytváří dva vlastní příběhy. Inscenace získala v roce 2019 řadu ocenění. Na soutěžní přehlídce současné taneční tvorby BALET 2019 přinesla Cenu za nejlepší choreografii Petru Zuskovi a čestné uznání za hudbu Ondřeji Brouskovi. Dominik Vodička získal za roli Muže za nejlepší mužský výkon v kategorii Tanec a pohybové divadlo Cenu Thálie.

Cyklus pohádkových sobot a nedělí Trojlístek se v nové sezóně leden – červen 2022 přesunul do komorního prostředí jeviště za oponou. Dává tak možnost přivítat intimnější divadelní projekty stavějící na práci s loutkou a interakci s divákem. V sobotu 22. ledna uvidíme inscenaci OŠKLIVÉ KAČÁTKO Divadla U staré herečky z Hradce Králové. Příběh na motivy H. Ch. Andersena o malém ptáčeti, které se musí od narození vypořádávat s tím, že vypadá jinak než ostatní, zpracovala loutkoherečka Jana Vyšohlídová.

Abonentní koncerty zahajují sezónu leden – červen 2022 v pondělí 31. ledna koncertem sopranistky KAROLÍNY ŽMOLÍKOVÉ a kytaristy LUBOMÍRA BRABCE. Lubomír Brabec patří k nejvýznamnějším koncertním kytaristům současnosti a kritika jej řadí ke špičce českého interpretačního umění. Jeho diskografie obsahuje více než 30 titulů. V roce 2013 obdržel od firmy Supraphon Diamantovou desku za půl milionu prodaných desek. V témže roce při příležitosti státního svátku obdržel na Pražském hradě od prezidenta republiky Medaili I. stupně za zásluhy o stát v oblasti umění. Lubomír Brabec spolupracuje s nejrenomovanějšími pěvci a sólisty. V Prostějově vystoupí s vítězkou písňové soutěže Bohuslava Martinů Karolínou Žmolíkovou. 

Městské divadlo v Prostějově 22. prosince 2021 ukončilo prodej předplatného na sezónu leden – červen 2022 a od 3. ledna 2022 je možné jednotlivá představení zakoupit v pokladně v běžné otevírací době nebo i on-line. Únor začne Lijavcem, ale z dílny Divadla Járy Cimrmana, je tedy se na co těšit. (Zdroj Městské divadlo Prostějov)-----

Poslat nový komentář