O zrušení veřejného průchodu rozhodne zastupitelstvo. Magistrát ho nedoporučil

O zrušení veřejného průchodu rozhodne zastupitelstvo. Magistrát ho nedoporučil
Foto ber

Na náměstkyni primátora Alenu Raškovou se v únoru letošního roku obrátili manželé s žádostí o vyjmutí věcného břemene veřejného průchodu a průjezdu přes bytový dům na ul. Krapkova 3251/16 v Prostějově z důvodu zlepšení životních podmínek pro obyvatele tohoto domu. Dotčené odbory Magistrátu se zrušením nesouhlasí. Konečné slovo budou mít na středečním jednání zastupitelé.

Věcné břemeno veřejného průchodu a průjezdu bylo zřízeno v rámci prodeje bytového domu na základě Smlouvy kupní a o zřízení věcného břemene uzavřené 28. 11. 1996 mezi městem Prostějovem jako prodávajícím a Bytovým družstvem Krapkova 16, Prostějov, družstvem, jako kupujícím. Aktuálně toto věcné břemeno vázne na všech bytových jednotkách v tomto domě.

Například Odbor územního plánování a památkové péče konstatuje, že záměr zrušení věcného břemene a zamezení průchodnosti není v souladu s územním plánem. „Pod bytovým domem je historicky daná průchodnost, že byla od počátku záměrem při vzniku celého bloku a územní plán toto respektuje. Jedná se o blok převážně bytových domů blízko centra města s vnitroblokem, do kterého jsou přístupy z východní a jižní strany, které jsou zároveň průjezdem k řadovým garážím umístěným ve veřejném prostranství,“ uvedl odbor.

Stejné stanovisko zaujal i Odbor rozvoje a investic a Odbor dopravy. Rada města Prostějova proto doporučila Zastupitelstvu žádosti nevyhovět. (ber)

Poslat nový komentář