Zatím jen podpěry, oprava zámeckého můstku je ale nutná

Zatím jen podpěry, oprava zámeckého můstku je ale nutná
ilustrační foto

Dezolátní stav mostku přes zámecký příkop potřebuje bleskovou opravu. Jeho statika je narušená a přemostění jistí podpěry. Opravu radní odhadují na 1,2 milionu korun. 

Neodkladné řešení vyžaduje havarijní technický stav přístupového můstku přes příkop vedoucí do Pernštýnského zámku. Statiku přemostění narušila voda, která dlouhý čas do konstrukce zatéká. Stav je už natolik vážný, že jediným řešením je demolice. Radní proto, z balíku peněz určeného na škodní a havarijní události, doporučí zastupitelům vyčlenit 1,2 milionu korun.  

„V minulosti bylo přemostění podepřeno ocelovými nosníky, ale celá konstrukce je v tak havarijním stavu, že bylo nutné všechny ocelové profily znovu podložit dřevěnými hranoly. Dezolátní stav už neumožňuje provést jejich opravu,“ nastínil náměstek primátora Zdeněk Fišer. Projektová dokumentace počítá s výstavbou nového přemostění, včetně zbrusu nového schodiště dolů, do příkopu.

„Vzhledem k tomu, že v prostoru nádvoří zámku už byly všechny práce, související s rekonstrukcí prostor pro Základní uměleckou školu, ukončeny nic nebrání tomu, abychom se do obnovy mostku pustili co nejdříve," slíbil Zdeněk Fišer.

Nový můstek by měl mít totožnou podobu s tou dnešní. Restaurátoři obnoví všechny jeho historické prvky a ty budou opět nedílnou součástí přemostění. Práce by měly začít ještě letos. (kaa)

Foto: Magistrát města Prostějova

Poslat nový komentář