kvalita potraviny

U Ječmínka zavřeli kuchyni. Kvůli špíně a hlodavcům

Foto potravinynapranyri.cz

Firma VACHMAL spol. s r.o., která provozuje restauraci „U Ječmínka" na Újezdě v Prostějově, se dostala do hledáčku inspektorů Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Při své návštěvě v pondělí 22. ledna zavřeli v restauraci kuchyni.

Důvodem byl výskyt trusu hlodavců, stopy po působení a výskytu hlodavců, výrazně zanedbaný úklid, výrazné znečištění prostor, nečistoty na podlaze, nečistoty na regálech či zařízeních a poškození stěn

„Uzavřena byla pouze část provozovny – prostory pro přípravu a výdej pokrmů (kuchyň, sklad suchých potravina a přípravna surovin). Provozovna jako celek uzavřena nebyla,“ uvedla inspekce na webu potravinynapranyri.cz. 

Zaměstnanci sjednali nápravu, a tak byly prostory o den později otevřeny. (ber)

V guláši z Lidlu bylo málo masa, odhalila inspekce

Foto SZPI

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI zakázali prodej jedné šarže maďarského guláše v konzervě s obsahem masa o 12,2 % nižším, než bylo uvedeno na etiketě. SZPI nařídila okamžité stažení konzervy z prodeje řetězci Lidl a zahájila správní řízení s výrobcem o uložení pokuty.

Potravinářská inspekce nařídila společnosti Lidl, aby neprodleně stáhla ze své tržní sítě tuto nevyhovující potravinu:

Maďarský guláš (Sterilovaný masný výrobek – konzerva) s označením data minimální trvanlivosti do 29. 08. 2025, výrobce: Whalley s. r. o., Mikulášovická 552, 407 78 Velký Šenov.

Výrobce na obalu potraviny mj. uvedl, že výrobek obsahuje 31,25 % hovězího masa a 31,25 % vepřového masa, celkově tedy 62,5 %. Laboratorní rozbor však potvrdil, že celkový obsah masa ve výrobku činil pouze 50,3 %, tedy o 12,2 % méně ve srovnání s informací na obalu.

V Olšanech našla inspekce zkažený salám

Foto SZPI

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce našli v prodejně Adam velkoobchod v Olšanech u Prostějova nebezpečný gothajský salám.

Nevyhovujícími parametry byly vzhled povrchu a vůně. „Potravina silně zapáchala po kažení, povrch potraviny byl oslizlý a lepkavý. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení,“ píše inspekce na webu potraviynapranyri.cz. Potravina měla neznámé datum použitelnosti. (Zdroj SZPI)