102. průzkumný prapor generála Karla Palečka slaví 20 let

102. průzkumný prapor generála Karla Palečka slaví 20 let
FB 102. pzpr

102. průzkumný prapor má bohatou historii, která se začala psát již v minulém století s cílem poskytnout armádě vysoce kvalitní průzkumnou jednotku. Prapor se těší pozici jediného přímého pokračovatele, nesoucího na svých bedrech nejen odkaz, ale i bohaté zkušenosti mnoha průzkumných praporů, které vznikaly od padesátých let v Československé armádě. Zrodil se pod současným názvem 1. prosince 2003, což z něj činí relativně mladou jednotku.

Nesmíme však opomenout úsilí a dovednost průzkumníků z posádek v Chebu, Kroměříži, Podbořanech, Týně nad Vltavou a Vimperku. Ti prošli složitými reorganizačními procesy v devadesátých letech a stali se klíčovými kameny 4. průzkumného praporu v Bechyni a 11. průzkumného praporu v Prostějově. Spolu s členy 2. průzkumného praporu Strašice a 7. průzkumného praporu Kroměříž, stáli u zrodu plně profesionální jednotky - 102. průzkumného praporu.

Tato jednotka nyní, jako jediná v Armádě ČR, nejen pokračuje a prohlubuje schopnosti definované dle CT 21 (Deep Recce), ale také vytváří nové schopnosti v oblasti zpravodajství z lidských zdrojů (Humint).

Naši vojáci, vybraní pro své schopnosti a odhodlání, prošli intenzivním výcvikem, který zahrnuje široké spektrum dovedností od střelby až po přežití v extrémních podmínkách. 102. průzkumný prapor je synonymem precizního a efektivního průzkumu terénu, a to i v nepřátelském prostředí. Své úspěchy potvrzuje nejen v národních, ale i mezinárodních soutěžích, kde reprezentuje s vynikajícími výsledky.

Vojáci 102. průzkumného praporu reprezentují statečnost a profesionální oddanost, čímž se stávají neocenitelnou součástí 53. pluku průzkumu a elektronického boje Pozemních sil Armády České republiky.

Video o historii můžete shlédnout na https://www.facebook.com/…549. (Zdroj FB 102. pzpr)

Poslat nový komentář