Prostějovští průzkumníci oslavili výročí

Prostějovští průzkumníci oslavili výročí
ilustrační foto
Další fotky: 
Prostějovští průzkumníci oslavili výročí
Prostějovští průzkumníci oslavili výročí
Prostějovští průzkumníci oslavili výročí
Prostějovští průzkumníci oslavili výročí

Prvního prosince letošního roku to bude deset let, co spojily své síly čtyři významné průzkumné prapory Armády České republiky. Na základech 2. průzkumného praporu Vimperk, 4. průzkumného praporu Bechyně, 7. průzkumného praporu Kroměříž a 11. prostějovského průzkumného praporu vznikl v posádce Prostějov 102. průzkumný prapor generála Karla Palečka. Narozeniny si dnes připomněli nejen příslušníci útvaru, ale i bývalí velitelé praporu a významní hosté.

Součástí oslav bylo udělení pamětních odznaků 102. průzkumného praporu, který obdržel i primátor Prostějova Miroslav Pišťák. Čtyřicet vojáků a bývalých příslušníků 102. průzkumného praporu bylo oceněno pamětní mincí desátého výročí založení praporu, která byla speciálně navržena a vyrobena pro tuto významnou událost. Za dosažení předepsaného náletu, předvedení praktických dovedností a teoretických znalostí byl čtyřem operátorům jednotky bezpilotních průzkumných prostředků udělen odznak dokazující splnění třídnosti operátora mini UAV RQ 11B RAVEN.

Velitel praporu podplukovník René Sabela ve svém projevu poděkoval vojákům 102. průzkumného praporu za odvedenou práci v uplynulých letech. Zdůraznil, že 102. průzkumný prapor generála Karla Palečka patří k nejspolehlivějším jednotkám v rámci Armády České republiky a připomenul splnění nejdůležitějších úkolů letošního roku, kterými bezesporu bylo vyslání dvou čet do strážní roty BAF Bagram na území Afghánistánu, splnění úkolů jednotky ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance - Zpravodajství, přehledování a průzkum) v rámci certifikačního cvičení 4. brigádního úkolového uskupení, pomoc vojáků při povodních v severních Čechách a charitativní akci, jejíž výtěžek putoval ve prospěch tělesně postižené Verunky Vévodové.

Položením kytic k pietnímu místu a uctěním památky generála Karla Palečka a praporčíka in memoriam Radima Vaculíka byl slavnostní nástup k desátému výročí založení praporu ukončen. (red)

Foto 102. pp

 

 

 

 

Komentáře

Senilní Starosto, .... kno´'''' ze  zbraň :-))

Poslat nový komentář