Ve vojenské galerii hrdinů má své místo i prostějovský speciál

Ve vojenské galerii hrdinů má své místo i prostějovský speciál
Foto army.cz

Na Generálním štábu AČR se nachází galerie hrdinů, která je věnována významným vojenským osobnostem naší historie i současnosti. Je mezi nimi i jeden z Prostějova. Zástupce velitele 601. skupiny speciálních sil Tomáš Krampla je, mimo jiné, nositelem medaile Za hrdinství.

V listopadu minulého roku byla galerie díky iniciativě vrchního praporčíka AČR štábního praporčíka Petera Smika a podpoře Vojenského historického ústavu rozšířena o dalších 13 jmen. Při příležitosti Dne ozbrojených sil ČR se s některými novodobými hrdiny a jejich rodinnými příslušníky osobně setkal náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Aleš Opata, aby je ocenil.

Podplukovík Tomáš Krampla, velitel skupiny speciálního určení úkolového uskupení speciálních sil, zástupce velitele 601. skupiny speciálních sil, vystudoval Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově. V rámci studia absolvoval kurz Rangers ve Spojených státech. Působil jako velitel skupiny speciálního průzkumu, velitel skupiny speciálního určení, velitel roty A speciálního průzkumu a náčelník operačního oddělení štábu 601. skupiny speciálních sil. V roce 2020 se stal zástupcem velitele 601. skupiny speciálních sil. V průběhu své kariéry se účastnil bojových operací v Kosovu, Afghánistánu a Africe.

Během zahraniční operace v Afghánistánu byl 4. října 2006 zraněn. Na jeho patrolu nedaleko vesnice Chordi v provincii Uruzgán zaútočili povstalci palbou z RPG a malých ručních zbraní. Navzdory zraněním od střepin po výbuchu RPG jako velitel zorganizoval odpoutání z nepojízdného a zničeného automobilu, palbu na nepřítele, odsun raněných a přivolání MEDEVAC. Teprve potom předal velení kolegovi.

Prezident republiky mu v roce 2008 udělil medaili Za hrdinství.

Galerie hrdinů v prostoru Generálního štábu byla slavnostně odhalena v roce 2002. Je věnována významným vojenským osobnostem naší historie i současnosti: například hrdinům 1. a 2. odboje, vojákům domácího odboje, obětem represí po únoru 1948, účastníkům pozorovatelských a zahraničních misí, zachráncům lidských životů, prvnímu československému kosmonautovi. Velení Armády ČR plánuje stávající galerii hrdinů stále rozšiřovat. (ber)

Poslat nový komentář