Bývalí prostějovští velitelé Páleník a Kovanda se proti verdiktu v kauze Nagyová odvolali

Bývalí prostějovští velitelé Páleník a Kovanda se proti verdiktu v kauze Nagyová odvolali
ilustrační foto 601. skss
Další fotky: 
Bývalí prostějovští velitelé Páleník a Kovanda se proti verdiktu v kauze Nagyová odvolali

Před soudem opět stanuli Ondrej Páleník a Milan Kovanda. Bývalí velitelé prostějovské 601.skss, obžalovaní v kauze bývalé ředitelky kabinetu premiéra Jany Nagyové (nyní Nečasové) a údajného zneužití vojenské tajné služby, vinu odmítají a proti rozsudku se odvolali. 

Případ projednává Obvodní soud pro Prahu 1, který v minulém týdnu Páleníka odsoudil k podmíněnému trestu na osmnáct a Kovandu na dvacet měsíců s odkladem na tři roky. Oba generálové se na místě odvolali.

 

Milan Kovanda, absolvent vojenské vysoké školy ve Vyškově, velel v letech 2006 až 2010 elitní 601. skupině speciálních sil. Od května 2010 do listopadu 2012 působil jako zástupce velitele společných sil. Za sebou má také zahraniční misi KFOR na území Kosova. Třikrát se zúčastnil i alianční operace v Afghánistánu. Je nositelem řady vojenských vyznamenání. Těsně před svým zadržením byl povýšen do hodnosti generálmajora.

Ondrej Páleník Páleník vystudoval Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově a většinu své aktivní služby strávil u výsadkářů v Prostějově. Jako velitel čety se zúčastnil už zahraniční mise během první války v Perském zálivu, v letech 2004 až 2006 velel českému kontingentu v Afghánistánu. Má za sebou působení ve spojeneckém štábu v Belgii a od roku 2002 vedl pět let elitní 601. skupinu speciálních sil v Prostějově. V roce 2007 se stal šéfem Vojenského zpravodajství a v čele armádní rozvědky vydržel více než pět let, což je nejdelší funkční období ředitele této tajné služby v novodobé historii. V roce 2013 zamířil Ondrej Páleník do čela Správy státních hmotných rezerv. V roce 2013 se jeho jméno objevilo i mezi možnými kandidáty na ministra obrany. (ber)

 

Komentáře

Ti dva submisivní poskoci jsou ostudou armády a celého Prostějova a PV Novinky jsou na ně pyšní - "blijící smajlík"

Ale to snad ne,tak to se tedy nedivím.Ti prostějováci jsou nalezlí všude v Praze.A podle toho to tam vypadá.

Poslat nový komentář