Navštívili jsme prostějovské sokoly na sletu v Praze!

Poobědový odpočinek v tělocvičně vršovické základky
Poobědový odpočinek v tělocvičně vršovické základky
Další fotky: 
Základní škola U Vršovického nádraží - pražský domov účastníků všesokolského sle
Mladší žákyně vystoupí na sletu se skladbou Jonatán
Někdo spí, jiný si hraje, to byl dnešní odpolední odpočinek malých sokolů

V těchto dnech probíhá v Praze nejdůležitější událost roku, v němž si Česká obec sokolská připomíná 150 let od svého založení. Je jí XV. Všesokolský slet. Dnes večer a zítra odpoledne akce vyvrcholí programem hromadných skladeb. Na slet se vydali i členové Sokolské župy Prostějovské.

V Praze jsou prostějovští sokoli od soboty. Bydlí v objektu Základní školy U Vršovického nádraží. "Na sletu jsem už počtvrté v životě, a letos nám ubytování opravdu vyšlo nejlíp, co vzpomínám. Bydlíme jen čtyři zastávky tramvaje od stadionu, kde cvičíme, je to kousek," pochvalovala si Jitka Vitásková, jedna z cvičitelek. 

Prostějovských sokolů je v Praze celkem 235, nejmladší má šest, nejstarší jednadevadesát let. Podle harmonogramu ráno probíhala závěrečná zkouška před zítřejším programem, po obědě pak generálka před večerním vystoupením. My jsme Prostějovany zastihli v době poobědové siesty. Zatímco některé děti odpočívaly na matracích v tělocvičně, jiné odbíhaly do obchodu naproti školy pro něco na zub. 

Jak jsme se dozvěděli, nejmenší sokolíci se mají dobře, po maminkách se jim nestýská, na jídlo si nestěžují, i když se na začátku objevily řídké kritické hlasy na zdejší stravu. S tím jak docházejí peníze, začíná chutnat všem :-). 

A dospělí? Ti se vedle sokolských myšlenek, které jsou postaveny na šíření programu sport pro všechny a propagaci zdravého životního stylu pro všechny věkové kategorie, umí i pobavit. Což prý krapet vadí hrstce obyvatelů místního domova důchodců, který ve Vršovicích sídlí hned vedle školy. Pár nerudnějších jednotlivců se údajně už těší, až se bodří Prostějované, kteří umí rozsvítit i Prahu, vrátí na Hanou :-).

Vrcholný zážitek - vystoupení před zaplněným stadionem v Edenu - sokoly z Prostějova teprve čeká. Co jim v Praze udělalo zatím největší radost? "Zcela určitě to je přístup řidičů městské hromadné dopravy. Jsou velmi vstřícní. Byli jsme příjemně překvapeni, když jsme na začátku pobytu vystoupili při návratu ze secvičování o zastávku dříve, řidič si toho všiml, vyběhl a zavolal nás zpátky. Když potřebujeme v tramvaji poradit s cestou, zaťukáme na kabinu a řidič nám vždycky poradí. I místní obyvatelé jsou vlídní, poradí, přejí nám štěstí a ať se nám daří," pochválily Pražany shodně Jitka Vitásková a Lenka Michlová, tajemnice Sokolské župy Prostějovské.

Slet reprezentuje základní myšlenku Sokola - harmonický rozvoj každé osobnosti. Je radost vidět celé rodiny, nejen rodiče a děti, ale i prarodiče s vnoučaty, které spojují stejné hodnoty. Dnes a zítra program XV. Všesokolského sletu vrcholí. Někteří z prostějovských cvičenců absolvují obě předvedení hromadných skladeb, vystoupení můžete vidět prostřednictvím přímého přenosu na ČT4. Dnes začíná ve 21.00, zítra ve 14.00 hodin.

(bp) 

Poslat nový komentář