Tip na víkend. Kovářský Hefaiston na hradě Helfštýn

Tip na víkend. Kovářský Hefaiston na hradě Helfštýn
Foto helfstyn.cz

Jednačtyřicátý ročník celosvětového setkání uměleckých kovářů Hefaiston hostí o víkendu hrad Helfštýn. Vůně rozžhavených výhní a řinčení kovadlin si návštěvníci mohou užít od pátku 25. do neděle 27. srpna. Na druhém nádvoří, ale i v přilehlých částech, budou vystaveny kované exponáty.

„Máme přihlášených kolem tří stovek uměleckých kovářů z celého světa. K nejvzdálenějším destinacím, ze kterých dorazí, patří Spojené státy americké, Japonsko nebo Austrálie. Největší podíl představují čeští kováři, kterých jsou dvě stovky. Řada z nich přivezla exponáty, někteří budou kovat a ostatní soutěží, takže se máme na co těšit,“ řekl kastelán hradu Jan Lauro.

Umělecká díla se na Hefaistonu hodnotí v několika kategoriích – zvlášť klasické kovářské práce, volná tvorba a komorní plastika, šperky, damascénské a kovolitecké práce. Samostatnou kapitolou jsou demonstrované práce.

Součástí kovářského svátku je i doprovodný program, v pátek 25. srpna se mohou posluchači těšit v 18 hodin na koncert Medial Banana, ve 20 hodin následuje Martin Láska Band a ve 22 hodin ohňová show. Od 23 hodin si lidé užijí kytarové jamování před hradem.

Sobotní program nabídne v 19 hodin koncert Letní Kapely, ve 22 hodin promítání a od 23 hodin cimbálovou muziku na louce před hradem.

Hefaiston loni patřil k nejnavštěvovanějším událostem na Přerovsku. Poslední víkend v srpnu 2022 na něj dorazilo 648 mistrů černého cechu z patnácti zemí světa a třídenní akce přilákala 9 464 návštěvníků. (ber)

Poslat nový komentář