Romové ani lidé na sociálních dávkách nemají na koupaliště vstup zdarma!

Romové ani lidé na sociálních dávkách nemají na koupaliště vstup zdarma!
ilustrační foto pixabay.com

Fáma se Prostějovem, a v poslední době hlavně po sociálních sítích, šíří již několik let. Romové, potažmo lidé na sociálních dávkách, nemají na koupaliště volný vstup. Jak PvNovinkám potvrdila mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková, žádná taková sociální dávka neexistuje.

Před časem se v médiích a na sociálních sítích řešilo nevhodné chování Romů v prostějovském aquaparku. I přes protesty personálu se do vody vrhali v oblečení. Následně se opět objevilo tvrzení, že tato skupina návštěvníků má vstup zdarma díky sociální dávce.

„Žádná dávka, která by umožnila vstup na koupaliště pro sociálně slabé nebo přímo pro Romy, neexistuje,“ sdělila na dotaz redakce Beránková. „Pokud jde o vstupy do soukromých objektů, jejich stanovení, případné slevy jsou plně v kompetenci provozovatelů. Není to gesce ÚP ČR,“ doplnila.

Redakce oslovila i Vladimíra Průšu, jednatele Domovní správy Prostějov, která má prostějovská koupaliště v gesci: „Všichni návštěvníci aquaparku i koupaliště ve Vrahovicích si musí zakoupit vstupenku podle platného ceníku. Výjimky neexistují".

Fámy o tom, že jsou Romové nějak zvýhodňováni, jsou poměrně časté. „Jde o fámy, které kolují mezi lidmi. Například jak úřady práce hradí klientům hmotné nouze taxíky na nákupy do supermarketu, vstupenky na koupaliště, jak dětem hradí náklady na veškeré školní potřeby a podobně. Ve většině takových případů se však jedná o různé „povídačky", které se nezakládají na pravdě," konstatovala Beránková.

Úřad práce podle ní nijak nerozlišuje žadatele o dávky hmotné nouze podle barvy pleti, příjmovou hranici pro vyplácení sociálních dávek určuje zákon bez ohledu na příslušnost k jakékoli skupině konkrétních žadatelů. (ber)

Komentáře

Pěkná fotka

Poslat nový komentář