Na obloze září meteorický roj Orionidy!

Na obloze září meteorický roj Orionidy!
Foto Dark Sky Diary

Letošní maximum Orionid připadá na sobotu 21. října a neděli 22. října 2023. Země totiž bude prolétat částicemi, které za sebou zanechává Halleyova kometa. Právě ta je mateřským tělesem tohoto meteorického roje.

A podmínky budou více než příznivé. Měsíc bude totiž v první čtvrti nízko nad obzorem v souhvězdí Vodnáře. Navíc zapadne ještě před půlnocí. "Radiant promítající se do Orionova kyje v severovýchodní části souhvězdí přitom stoupá nad obzor v průběhu pozdních nočních hodin a nejlepší podmínky bývají ve druhé polovině noci a nad ránem mezi jednou a pátou hodinou ranní, kdy Měsíc rušit nebude," informoval na webu Astronomický ústav AV ČR.

Nutné je však pozorovat meteorický roj daleko od velkých měst, kde se tolik neprojevuje světelné znečištění. „V průběhu maxima roje se tak můžeme dočkat na tmavé obloze až desítky rojových meteorů za hodinu pocházejících z úlomků vůbec neznámější vlasatice," doplnili astronomové.

Podle odborníků nejsou Orionidy příliš aktivním rojem. Občas jsou však schopné vyprodukovat i celkem jasný meteor, takzvaný bolid. Aktivita roje je pozvolná a trvá déle než měsíc od 2. října až do 7. listopadu. „Takže maximum není nikterak ostré. Má tedy smysl se dívat na Orionidy i několik nocí před maximem a po něm," upozornili odborníci. (red)

Poslat nový komentář