Padají hvězdy. Noční nebe roní slzy Svatého Vavřince

Padají hvězdy. Noční nebe roní slzy Svatého Vavřince
Foto Petr Horálek astro.cz

V době od 11. do 13. srpna vrcholí meteorický roj Perseidy. Pokud věříte pověrám, najděte si tmavé místo s dobrým výhledem na oblohu a připravte si hodně dlouhý seznam přání. Za jedinou hodinu totiž uvidíte padat až 80 hvězd.

Podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) dosáhne meteorický roj svého vrcholu v sobotu 12. srpna večer. Pokud v tuto noc nebudete mít čas nebo pozorování zhatí zatažená obloha, nezoufejte. Neméně vydatné by měly být i noci z 11. na 12. a ze 13. na 14. srpna.

Meteorický roj Perseidy je často označován za nejkrásnější meteorický roj roku. Jsou k tomu dobré důvody – kromě skutečnosti, že nabízí vysoký počet meteorů, se navíc odehrává v létě, kdy bývá příjemné počasí a dobré podmínky pro pozorování. Lidově se Perseidům říká také „Slzy svatého Vavřince“ podle světce, který má svátek 10. srpna.

Meteory sice budou křižovat celou oblohu, avšak největší naději na jejich zahlédnutí budete mít, když se budete dívat směrem k souhvězdí Persea. Právě zde se totiž nachází takzvaný radiant – místo, ze kterého zdánlivě vyletují meteoroidy daného meteorického roje. (ber)

Poslat nový komentář