Chlapec přebíhal vozovku a narazil do vozu. Skončil v nemocnici

Chlapec přebíhal vozovku a narazil do vozu. Skončil v nemocnici
ilustrační foto ordinace-lekarny.cz

V pátek 12. května před šestnáctou hodinou došlo v Komenského ulici u křižovatky s ulicí Kostelní v Prostějově k dopravní nehodě osobního automobilu s nezletilým chodcem. 

"Dosavadním šetřením bylo zjištěno, že třináctiletý chlapec měl přebíhat vozovku v době, kdy tudy projížděl osobní automobil značky Chevrolet. Automobil chlapci vjel do cesty a ten narazil do jeho levých zadních dveří. Po nárazu chodec upadl na komunikaci. Zraněného chodce řidič automobilu okamžitě převezl k ošetření do prostějovské nemocnice, kde si ho převzala matka," uvedl policejní mluvčí František Kořínek. Ke zranění dalších osob ani ke škodě na majetku nedošlo. Alkohol byl u řidiče vyloučen provedenou dechovou zkouškou. Příčiny, okolnosti i míra zavinění dopravní nehody jsou předmětem dalšího policejního šetření.

Upozornění pro rodiče dětí

Od začátku roku došlo na Prostějovsku již k několika podobným dopravním nehodám. Přestože se všechny obešly bez vážnějšího zranění, jedná se o velice nebezpečnou situaci. Pokud řidiči chodec vběhne zpoza překážky, například z kolony zaparkovaných vozidel, bezprostředně před vozidlo, ten již prakticky nemá šanci takovému střetu zabránit. Jako běžná reakční doba řidiče, který se plně věnuje řízení, bývá uváděna 1 sekunda. Za tuto dobu při rychlosti jízdy 50 kilometrů v hodině vozidlo ujede 14 metrů. Dalších 14 metrů pak průměrně ujede, než se podaří zastavit. Celkem tedy zastaví až 28 metrů od místa, kde zjistil hrozícího nebezpečí. Z toho důvodu je jedinou možností se střetu s vozidlem vyhnout, důkladné rozhlédnutí před vstupem do vozovky.

Přestože se v dnešní době základy dopravní výchovy učí ve školách, není na škodu, když rodiče alespoň ta nejzákladnější pravidla dětem občas zopakují. "Často také vidíme, že rodiče s dětmi porušují pravidla silničního provozu a tím jím poskytují negativní a nebezpečné příklady," dodávají policisté. (red)

Poslat nový komentář