Orli byli polovinu zápasu v Nymburku lepší, přesto prohráli

Orli byli polovinu zápasu v Nymburku lepší, přesto prohráli
ilustrační foto

K nejtěžšímu možnému zápasu, na půdu basketbalového suveréna z Nymburka zajížděěli v pátek večer basketbalisté Orlů Prostějov.

Do zápasu vstoupili lépe domácí, kteří brzy získali čtyřbodový náskok a až zhruba do poloviny čtvrtiny si svůj náskok udržoval. Orlům se však v prvním třetině dařila střelba za tři body, a i díky ní postupně domácímu favoritovi odskočili až na čtyřbodový rozdíl. I díky lepší střelbě z pole pak vedení i udrželi do konce první části v poměru 23:24. Nejlepšími střelci této části byli Slezák s osmi body (včetně dvou trojek) a stoprocentní, čtyřikrát dvoubodový Švrdlík.

Bohužel to, co zdobilo svěřence trenéra Cholevy v první čtvrtině, je totálně zradilo na začátku třetí. Dva neúspěšné trojkové pokusy a jeden dvojkový, a naproti tomu zlepšená střelba z větší vzdálenosti na straně Nymburka znamenala zisk až desetibodového vedení domácích. Orli v této fázi dělali i mnoho chyb v rozehrávce a do poloviny čtvrtiny dali jen čtyři body, a to navíc jen v podání jednoho hráče. Celkem pak Hanáci ve druhé desetiminutovce zaznamenali jen dvanáct bodů, a ze hry se trefil jen třikrát Švrdlík. Také proto odcházeli hráči do kabin za třináctibodového vedení Nymburka 49:36.

Začátek druhého poločasu se nesl v podobném duchu. I když Orli trochu zlepšili svoji střelbu, stále hodně pokusů neproměňovali, a jelikož i Středočeši některé pokusy neproměnili a dělali chyby v rozehrávce, byla po polovině třetí části ztráta Orlů „jen“ šestnáct bodů. Středočechům se v této fázi nadále dařila střelba za tři body, když ze tří pokusů do šesté minuty všechny zakončili košem. Postupně se však střelba Orlů začala opět zhoršovat, mezi třetí a sedmou minutou nedali ani bod. Zlepšili se zas až v závěru, především díky sedmi bodům Ondřeje Kohouta, přesto po třetí čtvrtině prohrávali již 68:50.

Poslední čtvrtina začala nadějne, když Slezák a Švrdlík stáhli na třináctibodový rozdíl a když se domácím přestala střelba dařit, snížil pět minut před koncem Kohout a Pandula dokonce na devítibodový rozdíl. A hosté v jízdě pokračovali další úspěšný dvoubodový hod zaznamenal Prášil, a když Welsch na druhé straně ze stejné vzdálenosti minul, mohl Pandula další trojkou snížit čtyři minuty před koncem již na rozdíl čtyř bodů! Žel, dále se to Orlům dotáhnout nepodařilo. Na Pomikálkův úspěšný dvoubodový hod totiž Pandula reagoval jen neúspěšnou trojkou, naopak na druhé straně ze stejné vzdálenosti trefil míč do koše Pavkovič. Stejný hráč pak dvěma úspěšnými trestnými hody opět poslal vedení domácích do klidných vod. Pandula pak sice ještě dvěma úspěšnými pokusy snížil na 79:71, to však hostím již zbývalo na zvrat jen 106 vteřin. Domácí si naopak dvěma úspěšnými trestnými hody Hrubana pohlídali vítězství v poměru 81:71. Z celkových statistik vyplývá, že ČEZ měl převahu především pod košem, měl mnohem více doskoků a především poměr bodů po útočných doskocích je výmluvných 17:2.

ČEZ Basketbal Nymburk – BK Prostějov 81:71 (23:24, 49:36, 68:50)Střelba z pole: 29/71 (41%) – 27/60 (45%)Body zpod koše: 28:38Střelba za tři body: 8/20 (40%) – 5/16 (31%)Trestné hody: 15/18 (83%) – 12/15 (80%)Doskoky: 43:32Fauly: 18:17

Sestavy:ČEZ Basketbal Nymburk: Hruban 15, Welsch 4 (6 doskoků), Houska 12, Palyza 5, Nečas 9 (8 doskoků), Efevberha, Nayimick 2, Pavkovič 12, Carter 11 (trojky ¾), Pomikálek 10 (7 doskoků). Trenér: Ronen GinzburgProstějov: Pandula 14, Bratčenkov, Marko 2, Švrdlík 21 (6 doskoků), Slezák 11 (úsěšnost trojek 3/5), Kohout 15 (5 získaných faulů, 9 doskoků), Prášil 8. Trenér: Zbyněk Choleva

(zkl)

Poslat nový komentář