Staré Prostějovsko. Bělecký Mlýn 1963

Staré Prostějovsko. Bělecký Mlýn 1963
Foto fotohistorie.cz

Chatová a rekreační oblast Bělecký mlýn se nachází v údolí říčky Romže. Vznik této oblasti spadá do roku 1920, kdy zde vzniká osada Racek. Dnes je zde na 300 chat. Jméno osadě dal mlýn, o kterém jsou první zmínky již v 16. století.

V roce 1928 mlýn vyhořel a na jeho místě bylo v roce 1929 nově vybudováno výletní centrum. Před druhou světovou válkou objekty Běleckého Mlýna zakoupil prostějovský továrník Pyrolt a zřídil zde hřebčín. K plemennému chovu koní byly využívány ideální terény v okolí.

Po válce se Bělecký Mlýn stal součástí Státního plemenného hřebčína v Tlumačově. Restaurace byla provozována podnikem RaJ a stala se vyhledávaným střediskem chatařů a trampů. Po jeho restituci v 90. letech objekt získala skupina podnikatelů, která plánovala využívání objektu pro agroturistiku. V roce 2003 zakoupil Bělecký Mlýn současný majitel Richard Benýšek, který jej neustále zvelebuje.

Nad mlýnem je menší lom, na jehož vrcholu se nachází pozůstatky prehistorického hradiště, tzv. Bílovického hradu z období mladšího neolitu. (ber)

Poslat nový komentář