Šéfkuchař z "Běláku" soutěží v prestižní Bocuse d´Or!

Šéfkuchař z "Běláku" soutěží v prestižní Bocuse d´Or!
Foto FB Bělecký Mlýn

Národní kolo nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d’Or se po letech vrátilo do České republiky. V pražském O2 universu vypukl opravdový svátek české gastronomie. Mezi deseti finalisty, které do národního kola vybrala z přihlášených adeptů Akademie Bocuse d‘Or Czech, je i Lukáš Velšmíd, který už pátým rokem šéfuje kuchyni Restaurace a penzionu Bělecký Mlýn.

„Je to vcelku zkouška ohněm, finalisté musí během 5 hodin a 35 minut kompletně připravit dva teplé pokrmy. Povinnou součástí prvního pokrmu, servírovaného na velkém podnosu, je králičí hřbet a králičí stehno. Pro téma na talíři bylo zvoleno teplé vegetariánské jídlo, pro které jsou dvě povinné suroviny – brambory a česnek v různých odrůdách,“ sdělil PvNovinkám Richard Benýšek s tím, že týmu ve složení Lukáš Velšmíd, Marek Vičar, Tomáš Hurta a Markéta Pavláková věří.  

Právě dnes Lukáš s týmem předvedou své umění a invenci

V sobotu 6. června v 18 hodin nastane slavnostní vyhlášení výsledků národního kola soutěže Bocuse d'Or a doprovodných soutěží. Vítěz velkého finále získá šanci ucházet se o účast v evropském kole soutěže Bocuse d´Or a prémii 100 000 Kč.

Protože se už mnoho z nás mohlo o kuchařských kvalitách mistra Velšmída přesvědčit osobně, nepochybujeme, že v soutěži uspěje na výbornou. Tak držme kolektivu z „Běláku“ pěsti!

 

Bocuse d´Or

Francouzský šéfkuchař Paul Bocuse vytvořil v roce 1987 mezinárodní kuchařskou soutěž Bocuse d'Or, aby rozšířil povědomí veřejnosti o mimořádné oddanosti, tvrdé práci a preciznosti, kterých jsou zapotřebí k přípravě těch nejlepších pokrmů. Bocuse d'Or se koná každé dva roky ve francouzském Lyonu. Do světového finále soutěže je vybráno 24 zemí, tým každé země se skládá z jednoho kuchaře a jednoho asistenta, tzv. commis. Jde o postupovou soutěž: národní kolo – kontinentální kolo – světové finále. Vítěz každého kola vzejde z bodování technické a degustační poroty. Hodnotí se především celková harmonie chutí v pokrmu, prezentace talíře, použité techniky a originalita pokrmu, ale také efektivita práce týmů, zpracování a výtěžnost surovin, čistota pracoviště či dodržení stanoveného časového limitu. Vítěz národního kola však nepostupuje automaticky do evropského kola, které se bude konat v roce 2024 v Trondheimu. (ber)

Poslat nový komentář