O nejkrásnější alej roku soutěží tři stromořadí z regionu. Hlasujte!

O nejkrásnější alej roku soutěží tři stromořadí z regionu. Hlasujte!
Foto Zdeněk Honest

Celkem tři stromořadí z Prostějovska bojují letos v Olomouckém kraji o titul nejoblíbenější aleje roku. V třináctém ročníku ankety Alej roku, kterou pořádá organizace Arnika, soutěží 83 alejí a stromořadí z celé České republiky. Hlasování začalo tento týden a končí v lednu.

V Olomouckém kraji se o titul Alej roku 2023 uchází zámecká alej v Hluchově. „Alej má zajímavý příběh – když jsme se dozvěděli, že původně na Zámečku byla stromořadí třešní, přemýšleli jsme, jak vypadaly a jak je obnovit. A tohle jsme pak sázeli s našima holkama. Je to přímé napojení na Bělecký Mlýn," říká Richard Benýšek.

Dubová alej u zámku Čechy pod Kosířem má pozoruhodnou historii spojenou s rodem Silva-Tarouca, ze kterého vzešel i zakladatel Průhonického parku. Pobýval zde a v altánu u aleje působil slavný český malíř Josef Mánes. 

Sakurovou alej ve Sportovní ulici v Prostějově navrhl a vyfotografoval Zdeněk Honest: „Každé jaro j ohromí svou krásou, jakoby se zde člověk ocitl v pohádce. Radost pro každého procházet se zde. Myšlenky a pohled na svět je hned krásnější. Nikdy neříkejte, že na světě už není nic krásného. Vždycky se najde něco, co vás přiměje žasnout nad tvarem stromu, nad chvěním listu a nad krásou květů."

Hlasování prostřednictvím jednoduchého formuláře odstartovalo tento týden na webu Alej roku, skončí 25. ledna příštího roku.

Výsledky, jednu celorepublikovou vítězku a vítězku v každém kraji, vyhlásí Arnika na začátku února. Souběžně probíhá také fotosoutěž.

Do ankety je letos přihlášená celá škála alejí od těch, které byly vysazeny poměrně nedávno, až po staleté aleje, a od stromořadí, které se pojí s nějakou historickou událostí, až po ty, které jsou zajímavé díky raritnímu druhu stromu. (red)

Poslat nový komentář