Bělecký Mlýn vracejí majitelé do minulosti. Pomocí starých odrůd ovoce

Bělecký Mlýn vracejí majitelé do minulosti. Pomocí starých odrůd ovoce
Foto ber

Letos poprvé se k Víkendu otevřených zahrad připojil i Bělecký Mlýn. Areál získali před dvaceti lety Richard a Yvona Benýškovi a od té doby se věnují jeho zvelebování. Po samotném objektu, kde dnes funguje vyhledávaná restaurace, soustředili své síly na okolní pozemky. Průvodcem rozlehlou zahradou byl samotný majitel. Richard Benýšek, plynně přecházející z češtiny do angličtiny, se svého úkolu zhostil s evidentním potěšením.

První na řadě byl zdejší rybník, který před dvaceti lety prakticky neexistoval. Dnes se pod jeho hladinou prohání osádka složená, mimo jiné, z amurů a kaprů a stavidlo obhospodařuje vodník. Tomu sekunduje velkolepá plastika olomouckého umělce Jana Dostála. „Matka dozírá,“ podotkl s úsměvem při představování Vetřelce Richard Benýšek.

Kousek od rybníka je louka, kde se odehrávají svatební obřady.  Kvůli nim byla postavena i dřevěná kaple, která celé místo dotváří ke spokojenosti snoubenců. O oblíbenosti zdejších obřadů a hostin svědčí i skutečnost, že kalendář je po celou sezónu plně obsazen.

Richard Benýšek je původem zemědělec a k profesi se, i díky Běleckému Mlýnu, vrací. Stejně, jako se v sadu vrací ke starým odrůdám ovoce, které se dnes již v zahrádkách a zahradách vyskytují pomálu. A je to škoda.  Najdete tu mandloně, mišpule, kdouloně, hrušně krvavky. „Vracíme se ke starým odrůdám, máme tu například, letní průsvitná jablka (hrachůvky), panenská jablka či řehtáč soudkovitý. Je problém je sehnat, na trhu jsou docela vzácné, ale pro mne natolik důležité, že jsem si k nim cestu našel,“ vysvětlil Richard. V sousedním tvrdém sadu zasadil všechny možné odrůdy ořešáků, od vlašských po papíráky. Jejich komfort zajišťují na severních okrajích lísky, které chrání stromy od severu.

V zeleninové zahradě zaujmou na první pohled vyvýšené záhony, které si bezmála dvoumetrový pán mlýna vymyslel sám. Nepokládal za praktické se k této práci shýbat.  V záhonech pěstuje věci, potřebné v restaurační kuchyni, rajčata, dýně, pažitku, bylinky, ale také zajímavosti. Třeba chodící cibuli, jinak cibuli prorůstovou či dvouletou mrkev, kterou poznalo jen málo návštěvníků. I ta má svůj účel. „Přitahuje motýly a já doufám, že na ni nakladou vajíčka otakárci. Kukly sesbírám a ve starém skleníku jim zařídím motylárium,“ těší se na další z mnoha naplánovaných akcí.

Pokud se zdejší zahrada otevře příští rok, s návštěvou neváhejte. (ber)

Poslat nový komentář